США та Китай продовжать торгівлю з новими митамиПрезидент США Дональд Трамп повідомив про введення нових мит на імпорт товарів з Китаю. Рішення про збори в розмірі 10% на загальну суму в 200 мільярдів доларів вступить в силу 24 вересня, повідомив Білий дім у понеділок, 17 вересня.

10-відсоткові мита будуть діяти до кінця поточного року, а з 1 січня 2019 року їх розмір зросте до 25 відсотків, вказується далі в заяві. Трамп доручив торговому представнику Сполучених Штатів (USTR) приступити до процедури введення додаткових мит.

Одночасно Трамп пригрозив Китаю подальшим розширенням протекціоністських заходів. "Якщо Китай почне відповідні заходи проти наших фермерів або інших галузей промисловості, ми негайно приступимо до третього етапу, який передбачає додатково мита на імпорт в розмірі 267 мільярдів доларів", - зазначив американський президент.

У заяві вказується, що Пекін проводить недобросовісну політику щодо США в області технологій та інтелектуальної власності, примушуючи американські компанії продавати технології китайським конкурентам. Це створює загрозу довгостроковому здоров'ю і процвітанню американської економіки, заявив Трамп.

Він також закликав китайське керівництво вжити необхідних заходів для припинення "недобросовісної торгової практики" і висловив надію на врегулювання торгового конфлікту між США і КНР.

На даний момент американські мита вже поширюються на китайські товари вартістю в 50 мільярдів євро. Трамп звинувачує Китай в нечесному веденні торгівлі, а також в крадіжці інтелектуальної власності. Пекін відповів на це зустрічними заходами.

"З огляду на те, що ринки чекали цього оголошення про мита, ми очікуємо, скоріше, змішану динаміку, ніж активну розпродаж на ринках Азії і валютних біржах", - наводить агентство Ассошіейтед Прес думку валютного стратега Mizuho Bank Вей Лян Чанга (Wei Liang Chang).

При цьому, за заявою китайського видання The Global Times, КНР буде відповідати не тільки захисними заходами, а й контрзаходами.

Торгова війна між Китаєм і США почалася після того, як 6 липня цього року в силу вступили взаємні підвищені митні збори між цими державами. США ввели мито в 25% на імпорт 818 найменувань товарів з Китаю загальним обсягом поставок в 34 мільярди доларів на рік. Як контрзахід Китай в цей же день ввів мито в 25% на імпорт рівнозначного обсягу американських товарів.

"Китай забезпечує більше половини всього американського імпорту зі списку на 200 мільярдів доларів, так що знайти альтернативних постачальників буде важко. Якщо тариф буде встановлено в 10%, тоді це частково буде компенсовано 6% зниженням юаня", - зазначив агентству MarketWatch Марк Вільямс - старший економіст Capital Economics, що відповідає за Азію.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали