Які суми доходів приховують українські експортери та контрабандистиУкраїна щорічно втрачає до 750 млн євро податків через сумнівних схем щодо запобігання їх сплати. Такий результат дослідження фракції Лівих і скандинавських Зелених в Європарламенті.

Результати дослідження свідчать, що в минулі три роки (від 2015 до 2017 рр.) Експорт залізної руди з України був як мінімум на 20% недооцінений. Не тільки залізна руда, а й сталь і продукти сільського господарства потрапляють під схеми, - повідомляє Deutsche Welle.

Експерти екстраполюють дані гірської промисловості на інші галузі і роблять висновок, що приховування доходів за кордоном коштує Україні приблизно 3 млрд євро. Таким чином недонадходження податків до бюджету України щорічно досягають 750 млн євро.

Згідно з дослідженням, найпоширенішим методом ухилення від сплати податків є встановлення так званої трансфертної ціни. Компанії з країни з більш високими податками, наприклад України, продають свою продукцію в відділи тієї ж компанії, проте в країнах з низьким податками за ціною нижче ринкової. Таким чином, компанія надає меншу суму прибутку до оподаткування в Україні.

Також, щорічно Україна втрачає близько 4 мільярдів доларів від контрабанди. Про це повідомляє Державна прикордонна служба на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

У повідомленні говориться, що незаконний бізнес став основним джерелом доходу цілих населених пунктів прикордоння. Як приклад там приводять буковинське селище Красноїльськ біля державного кордону з Румунією. В умовах безробіття, відсутності промисловості і розвиненої туристичної інфраструктури місцеві жителі заробляють собі на життя контрабандою тютюнових виробів.

У підсумку, щорічні збитки України від контрабанди досягають 4 мільярдів доларів.

Як відомо, Україна залишається головним контрабандистом сигарет в Європі. За даними українських прикордонників, у 2017 році було виявлено 8,3 млн пачок контрабандних сигарет, що на 43% більше, ніж роком раніше. Хоча цей показник дещо знизився в порівнянні з попереднім роком, проте Україна продовжує бути джерелом No1 контрабандних сигарет.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали