Фіскали вирішили оподаткувати доходи українців по-новомуВинахідливість українських податківців не має меж. Щоб підвищити збори в бюджет, вони стали вигадувати нове застосування податку на доходи фізосіб і військовому збору - нараховувати їх на відшкодування, які компанії виплачують своїм працівникам за витрачені на товари кошти.

Мова про звичні господарські потреби: коли секретар купує за свої гроші папір для принтера або водій, заправляє машину, щоб відвезти директора. І в кожному випадку компанія повертає людям витрачені гроші за чеками, і закриває цю історію. Однак податкова стала називати відшкодування таких витрат прибутком фізособи і нараховувати на них ПДФО і військовий збір, вимагаючи сплатити сукупно 19,5% суми.

Відповідне роз'яснення видало Головне управління в Запорізькій області за індивідуальним запитом - №3796 / ІПК / 08-01-13-02-10. І воно спровокувало ефект бомби, що розірвалася в бухгалтерському співтоваристві. Податківці вважають, що якщо папір або бензин були куплені працівниками компанії за власні гроші - без передоплати компанії (з відповідним оформленням паперів), то все можна трактувати як прибуток фізособи і нараховуватиме відповідні податки.

«Якщо фізичною особою (працівником) придбання товарів здійснено не за рахунок попередньо виданих юридичною особою (працедавцем) коштів під звіт, то дохід, виплачений такій фізособі за реалізовані (продані) товари, включається в його щомісячний (річний) оподатковуваний дохід, як і інші доходи і оподатковується податком на доходи фізосіб і військовим збором на загальних підставах», - йдеться в роз'ясненні.

Чи відшкодує керівництво компанії підлеглим витрати на ПДФО і військовий збір - це питання мало турбує податківців. Куди більше він зачіпає самих працівників і бухгалтерів підприємств. Хоча і вони трактують ситуацію, що склалася як відверту нісенітницю.

«Це маячня божевільного. Періодично податкова інспекція плодить якісь фантазії, це одна з них. Є абсолютно чітка норма в статті 165 Податкового кодексу, згідно з якою кошти, за які співробітник відзвітував, що витратив їх на потреби підприємства, не обкладаються податками. Податкова намагається піднести це так: співробітник щось купує і продає підприємству. А чому продає, а, наприклад, не дарує? Це просто їх фантазії, і всі експерти, хто про це чує, плюються, лаються і кажуть, що у кого-то дах поїхав», - зазначила в інтерв'ю UBR.ua податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу, генеральний директор компанії Е. С.Консалтінг Олександра Томашевська.

«Податкова посилається на пряму норму Податкового кодексу, де видача коштів під звіт має на увазі наявність саме авансу. Тобто вони буквально прочитують цю норму. Нібито відбувається покупка юридичною особою товарів або послуг у фізичної особи. Однак насправді це дії, вчинені за дорученням юридичної особи без будь-якої прив'язки, коли сталися події, до того або після того. Адже це не угода з придбання товару у фізособи, а виконання ним функції спочатку саме від імені підприємства», - сказала UBR.ua віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.

Юристи радять бізнесу посилатися на постанову Великої палати Верховного суду, якою податківцям заборонили сваволили в нарахуваннях ПДФО і військового збору у випадку з відшкодуванням коштів працівникам компаній.

«Дійсно пару років назад була ціла серія подібних судових рішень на користь податківців. Однак останнім було рішення Верховного суду, який видав висновок, що доходу в даному випадку не виникає, оскільки має місце, по суті, компенсація витрат, понесених при виконанні трудових обов'язків», - підкреслив UBR.ua керуючий партнер адвокатського об'єднання «Suprema Lex» Віктор Мороз. І нагадав, що БП-ВС остаточно, і оскарженню не підлягає.

UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали