Зростання цін на паливо в Україні відбудеться із затримкоюУкраїна імпортує близько 85% світлих нафтопродуктів і від цін на світових ринках залежать і розцінки на наших АЗС. За оцінками українських експертів, кожен долар дає прибавку в 44 коп. на літр автомобільного палива. Іншими словами, при зростанні на $ 10, ми побачимо плюс 4,4 грн на літрі на заправних станціях.

Втім, реально підвищення цін на моторне паливо зазвичай відбувається із затримкою за часом приблизно на місяць після зростання цін на біржі. В першу чергу виростуть ціни на бензин, а слідом - може подорожчати і зріджений газ (пропан-бутан). Справа в тому, що діюча формула розрахунку тарифу заснована на імпортному паритеті. Тобто чим вище ціни на європейському ринку, тим більше доведеться платити і українським споживачам.

Згідно з прогнозом фінансової групи Investment Capital Ukraine подорожчання нафти може призвести до зростання цін на нафтопродукти в Україні на 22-24%; імпортний газ подорожчає на 8-11%. За іншими оцінками, подорожчання нафтопродуктів на світових ринках на 20% може призвести до зростання цін на бензин в Україні приблизно на 6%.

Інша сторона проблеми - то, що в результаті виростуть транспортні витрати, які закладені в собівартість більшості товарів і послуг (навіть в магазин товари довезти треба, витративши дизпаливо). В результаті виростуть а й ціни на продовольство - адже і бак комбайна потрібно заправити, і бак вантажівки, що возить зерно на елеватор. Однак в даному випадку - з огляду на, що нафтопродукти в сучасній економіці застосовуються всюди, - ми отримуємо швидше загальне зростання інфляції і гальмування зростання ВВП.

І при такому розкладі Україна виявляється рівно в тій же ситуації, що й майже всі європейські країни. На економіку ЄС подорожчання нафти вплине точно так же - зростанням споживчих цін і інфляції, скороченням зростання ВВП. З іншого боку, в періоди зростання цін на нафту стають більш платоспроможними країни, які цю саму нафту постачають на ринок. Тобто в світовому масштабі рівновага зберігається.

Відносна перевага нинішньої ситуації із зростанням цін на нафту в тому, що ростуть (в тому числі в Україні) інвестиції в альтернативні "зелені" технології енергетики та енергозбереження. Вітчизняним підприємцям також стає вигідніше інвестувати у виробництво біопалива (солярка з ріпаку), крім того, бізнес може повернутися до ідеї відродження власних українських НПЗ. Нагадаємо, що сьогодні з п'яти існуючих в Україні НПЗ працює тільки один.

В цілому, споживання бензинів і дизельного палива в серпні 2023 р склало 707,5 тис. т, що на 6,1% (на 40,5 тис. т) більше результату серпня минулого року. При цьому в січні-серпні 2023 році споживання палива склало 4,4 млн т, що на 1,4% (на 62,4 тис. т) більше ніж у січні-серпні 2017 р.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали