Платіжний баланс у серпні зведений з профіцитомПлатіжний баланс в серпні зведений з профіцитом на рівні $ 27 млн, повідомив Національний банк України (НБУ).

За даними НБУ, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в серпні в порівнянні з липнем зменшився до $ 601 млн завдяки скороченню дефіциту торгівлі товарами. "Цьому сприяло насамперед істотне уповільнення річних темпів зростання імпорту товарів, яке було більш суттєвим у порівнянні з уповільненням зростання експорту", - пояснює центробанк.

За даними НБУ, в січні - серпні дефіцит поточного рахунку склав $ 2,1 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року дефіцит становив $ 2,083 млрд.

Обсяги експорту товарів в серпні виросли на 10,5%, до $ 3,7 млрд. "Незначне уповільнення зростання експорту в порівнянні з липнем було обумовлено перш за все скороченням обсягів металургійного виробництва та складнощами з вантажними перевезеннями Азовським морем", відзначає центробанк. В результаті цього зростання експорту металургійної продукції сповільнилося до 11,2% г / г. У той же час експорт продовольчих товарів збільшився на 6,3% г / г і досяг рекордного для серпня значення завдяки зростанню світових цін на пшеницю і великим обсягам зібраного врожаю олійних культур.

В цілому за січень - серпень експорт зріс на 11,6% в порівнянні з відповідним періодом минулого року, до $ 28,2 млрд.

За даними центробанку, обсяги імпорту товарів в серпні склали майже $ 5 млрд, однак його зростання істотно сповільнилося - до 17,4% в річному вимірі.

Як повідомив НБУ, зниження темпів зростання відбулося насамперед за рахунок імпорту енергоносіїв та продукції хімічної промисловості. Так, зростання енергетичного імпорту сповільнилося до 19,9% г / г внаслідок скорочення закупівель вугілля і нафтопродуктів. Зменшення імпорту фармацевтичних виробів було основним фактором уповільнення зростання імпорту хімічної продукції (до 5% г / г). Разом з тим, високий внутрішній попит зумовив збереження високих темпів зростання імпорту продукції машинобудування (20,5% г / г), промислових виробів (36,4% г / г) і продовольчих товарів (13,1% г / г).

В цілому за січень-серпень порівняно з аналогічним періодом минулого року імпорт зріс на 15,3%, до $ 35,4 млрд.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком в серпні склав $ 625 млн, що в 4,4 рази більше, ніж в серпні минулого року ($ 142 млн). На відміну від попередніх місяців він головним чином був забезпечений державним сектором завдяки розміщенню урядом облігацій зовнішньої державної позики. В результаті, чисті зобов'язання сектора загального державного управління зросли на $ 0,6 млрд, тоді як зовнішня позиція приватного сектора практично не змінилася.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в серпні склав $ 176 млн, з яких 40% були спрямовані в реальний сектор в формі інвестицій в акціонерний капітал.

В цілому, за січень-серпень 2023 року чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав $ 1,4 млрд, 29% з яких становили операції переоформлення боргу в статутний капітал.

В цілому за січень - серпень 2023 року чистий приплив коштів по фінансовому рахунку склав $ 2,2 млрд (за вісім місяців 2017 року - $ 2,1 млрд).






Друкувати
Найбільш популярні матеріали