Антимонопольний комітет оштрафує крупну мережу заправокАнтимонопольний комітет прийняв попередні висновки в рамках дворічного розслідування щодо найбільшої в країні консолідованої мережі АЗС «Приват». Комітет готується звинуватити операторів АЗС "Привату" в зловживанні монопольним становищем, їм загрожує штраф в обсязі до 10% від товарообігу за 2017 р

Йдеться про розслідування №143-26.13/153-16, розпочатому в жовтні 2016 р Спочатку претензії комітету стосувалися 75 компаній-операторів АЗС. У лютому 2023 р перелік фігурантів розширився до 178 компаній, включаючи ПАТ «Укрнафта», «Укртатнафта» і ВТФ «Авіас».

За даними enkorr 13 липня 2023 р АМКУ затвердив попередні висновки в рамках цього розслідування, згідно з яким операторів тисяча шістсот двадцять п'ять АЗС групи «Приват» пропонується визнати винними в порушенні законодавства про економічну конкуренцію, а саме скоєнні узгоджених антиконкурентних дій.

Попередні висновки в липні були направлені компаніям-відповідачам. За даними Єдиного реєстру судових рішень, чотири компанії, обвинувачені АМКУ в змові, оскаржили попередні висновки комітету і зажадали через суд заборонити йому брати подальші процесуальні дії в рамках цього розслідування.

11 вересня ТОВ «Порто Ленд» подало до Рівненського окружного адміністративного суду клопотання про забезпечення позову, з проханням заборонити будь-яким органам і структурним підрозділам АМКУ здійснювати дії, пов'язані з розглядом цієї справи. Суд визнав аргументи компанії необґрунтованими і в клопотанні відмовив.

Нагадаємо, з моменту початку розслідування АМКУ, група «Приват» встигла провести три масових хвилі ротації компаній-операторів своїх АЗС. У лютому 2017 р переважна більшість компаній, які керували АЗС "Привату" в 2014-2016 рр., почали процедуру банкрутства.

На думку опитаних enkorr юристів, щоб ефективно присікти монополію «Привату» на регіональних ринках і довести управління цією мережею з єдиного центру АМКУ, необхідно проводити розслідування не щодо компаній-операторів, що регулярно змінюють один одного, а компаній, які володіють цими станціями.

Роздрібна мережа «Привату» складається з 1609 заправок, що працюють під 11 брендами. Це найбільша консолідована мережу в країні. У ряді регіонів вони займають більше 40% від загальної кількості АЗС. Наприклад, у Дніпропетровській області з 475 станцій 213, або 45%, працюють під брендами групи «Приват». У Запорізькій області ця частка становить 43%, в Сумській і Рівненській - 40%, в інших регіонах - від 20 до 25%.

Багаторічні спостереження показують, що АЗС групи «Приват» ведуть повністю синхронну цінову політику і забезпечуються нафтопродуктами з єдиного джерела - НПЗ «Укртатнафта».

Формально управління мережею АЗС «Привату» здійснюють понад 50 юридичних осіб, які змінюються з інтервалом в півроку. На думку учасників ринку, часта зміна юросіб може проводитися з метою уникнення сплати податків, щоб уникнути штрафів від АМКУ за монопольне або домінуюче становище, а також за узгоджені дії, яке ці станції здійснюють в половині українських областей. На користь цього говорить те, що проведена «Приватом» масова ротація юросіб - трудомісткий і капіталомісткий процес. Для кожної юрособи необхідно пройти процедуру постановки на облік платника ПДВ, розриву і укладення нового договору оренди АЗС, оформлення трудових відносин з персоналом, перереєстрації касових апаратів і ліцензії (на торгівлю алкоголем або тютюновими виробами на АЗС) і перепродажу залишків палива.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали