Іноземці виводять долар з УкраїниЯк і прогнозували вчора банкіри, долар подорожчав через покупи іноземців під дивіденди, 2 жовтня його курс на міжбанку підняли на 4 копійки, і закріпили в рамках 28,27-28,29 грн./$, повідомив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний. Протягом дня робилося кілька спроб для зростання до 28,30 грн./$, але вони провалилися.

Нацбанк зробив все для цього, і навіть без продажу долара зі своїх золотовалютних резервів, розмір яких вже провалився нижче допустимого рівня (до 2,9 розміру імпорту при міжнародній вимозі - 3). Чиновники розгорнули потужний «ресурсний пилосос», який працював в двох напрямках одночасно:

* Нацбанк активно розміщував свої депозитні сертифікати.
* Державний Укргазбанк щосили збирав міжбанківські кредити. Вартість overnight досягла 17,75%.

«Все логічно і грамотно спрацьовано. Чим менше на ринку гривневого ресурсу для валютних покупок - тим менше можливостей для покупки долара, і менше тиску на курс», - пояснив ситуацію голова правління RwS bank Владислав Кравець.

Залишки банків на коррахунках в Нацбанку сьогодні зменшилися на 1,2 млрд. грн (до 48,1 млрд. грн.), а обсяг ліквідності, мобілізованої регулятором через депозитні сертифікати, виріс на 6,3 млрд. грн. (до 34,8 млрд. грн.).

Іноземці, які зараз скуповують долар щоб вивести з України, будуть головними дійовими особами міжбанку ще 2-3 дні. Після цього тиск на курс гривні має трохи ослабнути.

«Факторами впливу на курсові тренди сьогоднішнього дня стала зростаюча активність учасників ринку, переважно в частині попиту на тлі календарного періоду виведення дивідендів нерезидентами і повернень ПДВ, відкладених з вересня, а також ресурсного гривневого запасу, достатнього для ситуативної гри «на підвищення», - уточнив Олег Курінний.

Всі ці події ніяк не відбивалися на готівковому ринку. Тут фінансисти вже кілька днів відзначають небувалий спокій.

«Попиту на валюту немає, біля кас порожньо. На ринку немає гривні - долар купувати нема за що», - запевнив Владислав Кравець.

Проте, мінімальний курс продажу долара людям за день підняли на 7 копійок - до 28,14 грн./$ (стояв в небанківських обмінниках). Можливо для підстраховки, щоб рухатися в напрямку міжбанку. У той же час середній курсовий коридор не змінився - 28,20-28,30 грн ./$. У ньому працювали банк «Аркада», Укргазбанк, Промінвестбанк, Universal Bank, Приватбанк, ТАСкомбанк, Ощадбанк, ПУМБ, ОТП Банк, Альфа-Банк.

При цьому викуп валюти у населення відбувався в рамках 27,30-28,17 грн./$.

Цілком очевидно, що експортери і завтра продовжать закуповуватися доларом під репатріацію дивідендів. Проте фінансисти не прогнозують сильних курсових стрибків.

«Якщо Нацбанк продовжить в нинішньому стилі і далі вилучати з ринку гривневу масу, стримуючи валютні покупки, то різких курсових стрибків не буде. Не буде гривні для розкачки котирувань. Старт міжбанку завтра, швидше за все, побачимо в рамках 28,25-28,29 грн ./$ », - спрогнозував Владислав Кравець.

А Олег Курінний залишив в силі старий прогноз - 28,20-28,30 грн ./$.

UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали