НБУ вимагає з банків ще 6 млрд гривень на докапіталізаціюВісім з 24 банків, приймати участь в оцінці якості активів і стрес-тестуванні Національного банку України (НБУ), вимагають докапіталізацію на загальну суму 6,1 млрд грн, повідомляється на сайті центробанку.

"За підсумками оцінки якості активів і стрес-тестування за базовим макроекономічним сценарієм на 2023 рік, виявлено потребу в капіталі для восьми банків на загальну суму 6,1 млрд грн. Ці банки зобов'язані виконати програму капіталізації до кінця поточного року", - зазначено в повідомленні.

У свою чергу перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час брифінгу в Києві в четвер повідомила, що це не така вже суттєва сума, в порівнянні з 220 млрд грн за підсумками стрес-тестування в 2015 році, і вона абсолютно підйомна для банків.

Крім того вона повідомила, що в даний час регулятор обговорює можливість відстрочки виконання програми капіталізації до кінця березня 2019 року.

В рамках стрес-тесту за несприятливим сценарієм, докапіталізацію, до вказаних восьми, вимагають ще п'ять банків. Загальна потреба в капіталі 13 банків за несприятливим сценарієм становить 42,1 млрд грн.

Для покриття потреби в капіталі за несприятливим сценарієм банки повинні розробити і виконати до кінця 2019 року план реструктуризації. В рамках відповідного плану допускаються заходи щодо поліпшення якості кредитного портфеля, реструктуризація кредитів (в тому числі відповідно до закону "Про фінансової реструктуризації"), посилення застав, стягнення застав за проблемними кредитами, продаж непрофільних активів, оптимізація операційних витрат та інші заходи.

Е.Рожкова під час брифінгу також зазначила, що жоден державний банк не вимагає докапіталізації за базовим сценарієм. За негативним сценарієм, два з чотирьох держбанків не вимагають вжиття заходів. Інші два держбанки вимагають розробки плану реструктуризації, який зміг би поліпшити структуру балансу і структуру доходів на 17 млрд грн.

Як зазначено в повідомленні НБУ, на зазначені 24 банки припадає понад 90% активів всього банківського сектора.

Крім цього, 56 невеликих банків проходили тільки оцінку якості активів. За підсумками оцінки у п'яти банків виявлено необхідність в додатковому капіталі, в той же час три з них цю потребу закрили до кінця завершення діагностики активів. Інші два банки надали програму докапіталізації, яку НБУ має намір затвердити до кінця жовтня.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали