Ринок нафти активно реагує на глобальний економічний підйомАктивність торгів опціонами на нафту істотно зросла за останній час на тлі триваючого вже чотири тижні поспіль підйому нафтового ринку, пише The Wall Street Journal.

Продажі опціонів колл, що працюють в разі підйому вартості ф'ючерсів на Brent вище рівня в $ 100 до січня, тобто приблизно на 19% в порівнянні з нинішнім рівнем, виросли більш ніж удвічі з початку вересня, свідчить аналіз даних Intercontinental Exchange, проведений QuikStrike.

Скорочення експорту нафти Іраном при очікуваному підвищенні попиту на сировину на тлі посилення глобального економічного підйому підтримує "бичачий" настрій на ринку. Експерти попереджають, що невизначеність щодо того, який обсяг втраченого іранського експорту зможуть компенсувати країни ОПЕК, може підштовхнути ціни на нафту до $ 100 за барель.

Ціна нафти Brent виросла на 26% з початку поточного року, WTI подорожчала на 23%.

Вартість грудневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 17:35 EET в понеділок становить $ 83,54 за барель, що на $ 0,62 (0,74%) нижче за рівень закриття попередньої сесії. Ціна ф'ючерсу на нафту WTI на листопад в ході торгів на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) опустилася до цього часу на $ 0,38 (0,51%) - до $ 73,96 за барель.

Інвестори, упустили час і не зуміли скористатися підйомом цін на нафту, тепер купують опціони, розраховуючи взяти участь в майбутньому ралі, зазначає Кріс Кеттенманн, що відповідає за стратегію на енергетичному ринку в брокерської компанії Macro Risk Advisors.

"Вперше за п'ять років ринок вважає можливим підйом цін до рівня в $ 100 за барель", - сказав експерт.

Продажі опціонів, прив'язаних до підйому цін на нафту до $ 95 за барель, виросли більш ніж в 4 рази з початку вересня, свідчить аналіз QuikStrike.

Деякі інвестори вважають за краще робити ставку на зростання котирувань акцій енергетичних компаній. Так, за останній час різко зросла активність торгів опціонами на покупку торгуються в США акцій бразильської нафтокомпанії Petroleo Brasileiro SA (Petrobras).

Акції Petrobras подорожчали на 35% з початку цього року на очікуваннях, що компанія в значній мірі виграє в результаті підйому цін на нафту.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали