Світовий банк допомагає Україні покращити земельний моніторинг та скасувати мораторійУкраїна наблизилася до скасування мораторію на продаж землі завдяки впровадженню моніторингу земельних відносин, який покликаний зробити їх відкритими.

Про це журналістам повідомила директор Світового банку з питань України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

"Уже багато років в Україні діє земельний мораторій, скасування якого може збільшити ВВП України. Зараз прозорість - це необхідна частина ринку землі. Саме на ній ми фокусуємося в своїй роботі, яка все ще триває. Після закінчення програми Світового банку вся інформація повинна бути доступна для кожного", - сказала Кахконен.

За її словами, Світовий банк спільно з урядом розробив кращу на сьогоднішній день карту землі в Україні, яка допоможе уряду поліпшити земельний моніторинг, а також інші аспекти, необхідні для відкриття ринку землі.

При цьому Кахконен зазначила, що Всесвітній банк продовжує співпрацю з українським урядом за програмою, метою якої є поліпшення управління земельними відносинами для можливого відкриття ринку землі в майбутньому.

Як повідомляв УНІАН, Мінагропрод зі Світовим банком створили відкритий реєстр даних про стан земельних відносин в Україні.

Євросоюз і Всесвітній банк почали в двох областях п'ятирічну програму підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні.

У грудні 2017 року черговий раз був продовжений мораторій на продаж сільгоспземель в Україні до 2019 року. Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2001 року.

За інформацією "Інституту аграрної економіки", в лютому 2023 роки продати свою землю сільськогосподарського призначення в разі відкриття в Україні ринку землі були готові всього 10,4% жителів села. це означає, що пропозиція на ринку землі в разі його впровадження може скласти 1,5-2,8 мільйона га сільськогосподарських угідь.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали