Поголів’я великої рогатої худоби в Україні продовжує скорочуватисяЯкщо в українському тваринництві України не відбудеться змін, то вже в 2030 році корів можна буде вносити до Червоної книги.

«У 1980 році в Україні було 27 млн голів великої рогатої худоби, сьогодні, менш ніж через 40 років, ми можемо говорити про 3 млн голів. Якщо так піде і далі, то у 2030 році корову можна буде заносити до Червоної книги», - йдеться в аналітичній публікації «Деловая столица».

Причина полягає в тому, що у виробництві яловичини найдовший термін окупності і це самий неприбутковий напрям в порівнянні з виробництвом свинини і курятини.

Курка живе 35-40 днів, виробник отримує гроші за неї практично відразу. Вагітність свині триває три місяці, три тижні і три дні, народжує по 10 поросят і через 5-6 місяців з кожного поросяти у вас є 100 кг свинини, яку можна продати - теж швидка окупність. Ну а вагітність корови 9 місяців, народжує одне теля, а до часу забою пройде ще 18 місяців. Це дуже довгий термін окупності. Отримувати 10% рентабельності в м'ясному тваринництві - це фантастика, це вищий пілотаж.

При цьому варто відзначити, що раніше тваринництво активно підтримувався державою: були дотації на кожну голову ВРХ, повернення ПДВ і т. д. Однак сьогодні тваринництво вже знаходиться практично в рівних умовах з іншими підприємствами і не має дотацій.

Довідка. За даними Держстату поголів'я корів в Україні на 1 вересня 2023 року склало 2 млн голів, що на 3,4% менше, ніж за станом на 1 вересня 2017 року. Як відомо, в даний час дотація за утримання виявляється двічі на рік на безповоротній основі суб'єктам господарювання (юридичним особам) за кожну наявну на 1 січня і 1 липня 2023 р корову в розмірі 1,5 тис грн на одну голову, двома рівними частинами по 750 грн за півріччя.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали