Чи відшкодує влада бізнесу заборгованість з ПДВУ проекті держбюджету-2019, кошти на відшкодування «старих» сум ПДВ не закладені. Така ситуація викликає стурбованість Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), яка неодноразово зверталася з проханням повернути узгоджені суми ПДВ.

«Потрібно нарешті це питання зрушити з мертвої точки і включити в бюджет хоча б частину суми, яку потрібно повернути бізнесу по заборгованостях - 1 млрд грн. Якщо на даному етапі не врегулювати це питання, то протягом всього наступного року відшкодування здійснюватися не буде, оскільки коштів не було закладено. Крім того, встановити запобіжники у напрямку цих коштів на непідконтрольні України території, щоб уникнути фінансування тероризму», - заявили в Асоціації.

На думку Асоціації, подальша відстрочка вирішення питання зарахування старих сум ПДВ до єдиного державного реєстру податкових накладних буде виглядати просто, як затягування ситуації в глухий кут.

У вересні 2023 року на рахунки платників відшкодовано найбільшу в цьому році суму податку на додану вартість - 12,4 млрд грн. При цьому середньомісячна сума відшкодування ПДВ в 2023 році становить 10,8 млрд грн.
Відшкодована у вересні сума ПДВ на 28%, або на 2,7 млрд грн перевищує показник відповідного періоду минулого року. У вересні 2017 року сума відшкодування становила 9,7 млрд грн.

Всього за 9 місяців 2023 року, платникам було повернуто 97,6 млрд грн податку на додану вартість, що на 11,5%, або на 10 млрд грн більше відповідного періоду минулого року. У січні-вересні 2017 року, платникам було повернуто 87,6 млрд грн.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали