МВФ забезпечить фінансову стабільність в Україні під час виборівУповноважений персонал Міжнародного валютного фонду і Україна досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року і що спливає в березні 2019 року.

"Нова програма stand-by з запитаним доступом до SDR2,8 млрд (еквівалент $ 3,9 млрд) послужить основою для економічної політики влади в 2019 році", - йдеться в повідомленні МВФ в п'ятницю ввечері.

Згідно з ним, угода підлягає затвердженню менеджментом фонду і схваленню його радою директорів. Засідання ради очікується в кінці року після прийняття Верховною Радою державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій МВФ і збільшення тарифів на газ і опалення для домогосподарств, що відображає ринкові тенденції зі збереженням підтримки малозабезпечених споживачів.

Фонд вказує, що нова угода грунтується на прогресі, досягнутому в рамках програми EFF щодо зменшення макроекономічних вразливостей, і буде, зокрема, сфокусована на продовженні фінансової консолідації та зниженні інфляції, а також реформах по зміцненню податкового адміністрування, фінансового і енергетичного секторів.

"Досягнута сьогодні угода відображає прихильність МВФ продовжувати надавати Україні допомогу в досягненні більш сильного, стійкого і всеосяжного економічного зростання", - відзначає МВФ.

Він додає, що вирішальне значення для досягнення цих цілей буде мати завзятість і ефективність української влади в імплементації необхідних заходів.

Фонд вказує, що нова програма була розроблена в тісній координації зі Світовим банком і Європейським союзом, які мають паралельні програми по підтримці України.

Як раніше повідомляла в.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова, відновлення фінансового співробітництва з МВФ відкриє шлях до пільгового залученню до держбюджету; 800 млн під гарантії Світового банку, а також до отримання першого траншу макрофінансової допомоги від ЄС на EUR500 млн.

В ході переговорів сторони дійшли згоди про дострокове припинення програми EFF і відкритті більш короткостроковій програми stand by для підтримки макрофінансової стабільності України на період з кінця 2023 з початок 2020 року, коли країна буде проходити через вибори президента і парламенту і формування нового уряду.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали