Українці налаштовані на великі покупкиУкраїнці у вересні були оптимістично налаштовані щодо економічного зростання країни в найближчий рік - відповідний індекс виріс на 10 пунктів у порівнянні з серпневим показником - до 62,6 (тут і далі - за шкалою від нуля до 200), а в цілому споживчі настрої покращилися на 2,3 пункту.

Згідно з матеріалами щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine, в річному вимірі індекс потребнастроеній українців вріс на 3,6 пункту і склав 62,6.

Дослідження також відзначає оптимістичний настрій щодо економічних очікувань в цілому - цей показник зріс на 3,2 пункту до 64.

Позитивну динаміку показав також індекс доцільності великих покупок, збільшившись на 2,1 пункту - до 71,5 і індекс очікуваного зростання економіки в найближчі п'ять років - на 1,9 пунктів до 71,5, відзначається в дослідженні.

В цілому індекс поточного стану збільшився на 0,9 пункту - до 60,5, вказується в матеріалах дослідження.

Як підкреслили автори дослідження, найбільш песимістичні в вересні українці були щодо очікуваних змін особистого матеріального становища - відповідний індекс скоротився на 2,2 пункту в порівнянні з серпневим показником до 57,9.

У той же час ряд показників залишилися практично незмінними. Індекс очікуваної динаміки безробіття залишився на серпневому рівні - 133,9. Показник інфляційних очікувань погіршується третій місяць поспіль - у вересні він виріс на 0,4 пункту до 190,4. Поряд з цим четвертий місяць українці висловлюють песимізм щодо курсу гривні - індекс девальваційних очікувань погіршився на 0,6 пункту до 170,3.

Однак автори дослідження вважають, що це песимізм щодо інфляції та курсової нестабільності - емоційна короткострокова реакція на новини про курс гривні.

"Про це свідчить той факт, що зростання індексів девальваційних та інфляційних очікувань не привело до погіршення індексу споживчих настроїв в цілому", - підсумовують аналітики GfK Ukraine.

Як повідомлялося, в серпні індекс споживчих настроїв знизився до липня-2018 на 1,5 пункту - до 60,3.

GfK Ukraine здійснює дослідження домашніх господарств для визначення споживчих настроїв в Україні з червня 2000 року. Опитується 1 тис. респондентів.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали