Банки очікують зростання кредитного портфеля та депозитної базиУ III кварталі 75% опитаних банків повідомили, що розраховують на зростання обсягів корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців.

Збільшення кредитного портфеля домогосподарств очікують 68% респондентів (баланс відповідей 54%).

Оптимізм в роздрібному кредитуванні зберігається вже десять кварталів поспіль, з II кварталу 2016 року, а збільшення кредитування бізнесу банки постійно прогнозують з IV кварталу 2016 року.

Майже половина опитаних банків розраховує на підвищення якості корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців.

При цьому банки очікують, що з боку юридичних осіб буде рости попит на всі види кредитів, найбільше - на гривневі і на короткострокові позики, а також кредити малим і середнім підприємствам (МСП).

Банки також планують підвищувати вимоги до великих корпоративних позичальників, але пом'якшувати для позичальників серед МСП.

У III кварталі деякі великі банки підвищили вимоги до позичальників - фізичних осіб, хоча три чверті респондентів залишили кредитні стандарти незмінними. У IV кварталі банки також планують незначно підвищити вимоги при кредитуванні населення.

Банки також розраховують, що в наступні 12 місяців прискориться приплив депозитів населення і бізнесу.

Зростання депозитів населення очікують 68% опитаних, баланс відповідей склав 48% - це найвище значення за всю історію спостережень.

Драйвером попиту бізнесу на позикові ресурси банки називають зростання потреб підприємств в коштах на поповнення оборотного капіталу, проведення реструктуризації боргів, а також залучення коштів на інвестиційні потреби.

У IV квартал банки очікують подальшого збільшення ризиків валютних, ліквідності і процентних і розраховують на зниження операційного та кредитного ризиків.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали