Ціна на газ для населення виросте майже в два разиКабінет міністрів України з 1 листопада підвищив ціну на газ для населення на 23,5%, до 8550 грн за тисячу кубометрів. За словами прем'єр-міністра, спочатку Міжнародний валютний фонд вимагав підвищити ціну на газ на 60%. Однак, у 2020 році українцям доведеться платити 12314 грн за тис.м.куб.

На сьогоднішній день ціна газу для населення становить 4942 грн за тисячу кубометрів, а з урахуванням податку на додану вартість і зборів, які включають транспортування, - 6958 грн за тисячу кубометрів.

Згідно з цим документом, ціна на газ для домогосподарств має зрости до 9852 грн за 1 тисячу кубометрів з 1 травня 2019 року, а також може вирости до 12314 грн з 1 січня 2020 року.

Питання визначення ціни газу для потреб населення є предметом переговорів України з Міжнародним валютним фондом. Представники Фонду раніше наполягали на тому, що вартість «блакитного палива» повинна бути вирівняна (піднята) до рівня імпортного паритету.

Разом із тим, Державна регуляторна служба України не погодила проект постанови Кабінету міністрів про підвищення цін на газ для населення.

«Прийняття проекту в запропонованій редакції може призвести до монополізації ринку природного газу НАК« Нафтогаз України», невиконання Україною її зобов'язань за договором про заснування Енергетичного співтовариства», - йдеться в рішенні, опублікованому на сайті служби.

Також наголошується, що в документі відсутній аналіз регуляторного впливу на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян та держави, а також обґрунтування відповідності проекту принципам регуляторної політики.

У службі підкреслили, що розробниками постанови не були дотримані принципи державної регуляторної політики, визначені законодавством.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали