Про лібералізм і ціни на газЛібералі́зм (фр. libéralisme) — філософська, політична та економічна теорія, а також ідеологія, яка виходить з положення про те, що індивідуальні свободи людини є правовим базисом суспільства та економічного ладу.

А основні принципи лібералізму свідчать: ідеалом лібералізму є суспільство зі свободою дій для кожного, вільним обміном політично значущою інформацією, обмеженням влади держави i церкви, верховенством права, приватною власністю, свободою приватного підприємництва. Фундаментальні принципи лібералізму включають індивідуальні права (на життя, особисту свободу і власність); рівні права і загальна рівність перед законом; вільну ринкову економіку; уряд, що обирається на чесних виборах; прозорість державної влади. Функція державної влади при цьому зводиться до мінімуму, необхідного для забезпечення цих принципів.

Таким чином ідеальний лібералізм в моєму розумінні це мінімізація впливу держави на волі і права і можливості громадян.

Тепер поговоримо про газ і енергоресурсах в цілому. Давайте спочатку поставимо собі питання. Чому легко було перевести ціни на бензин на світову ціну і не було особливих збурень. Відповідь дуже проста - бензин не є соціальним товаром. Від нього легко можна відмовитися або ж мінімізувати свої витрати відповідно до своїх поточних доходів. Що таке газ? На жаль зараз газ є товаром в державі від якого неможливо поки масового відмовитися.

Особливо малозабезпеченим. Тому він зараз несе на себе функцію соціального товару. При цьому підвищення поточних цін на газ для населення до 12 тис гривень буде бити насамперед по середньому класу і дуже жорстко по менш забезпеченим. При цьому, така дія збільшує частку перерозподілу через держава оціночно на 1.5% ВВП. Який же це лібералізм коли ми збільшуємо залежність громадян від держави? Але це ще не все. Я впевнений що ніхто не хоче бути бідним або тим більше визнавати себе бідним. Це принизливо по суті і викликає відторгнення. Що таке 50% населення яких силою змусили визнати себе бідними і потребують державної підтримки? Це катастрофа хлопці. Соціальна насамперед. Що таке масова еміграція на роботу в Польщу по суті? Це визнання того, що громадяни не в змозі забезпечити свою потребу у видатках на батьківщині і вимушений захід і в тому числі можливість поліпшити свій добробут так і добробут своїх домогосподарств за кордоном. Але ця можливість відкрита не всім.

Тому моя позиція така. По-перше, Політика держави в газовій сфері повинна бути продуманою і повинна мінімізувати як залежність громадян від держави у вигляді необхідності стає на субсидії, так і з іншого боку не дозволяти суб’єкту господарювання в газовій сфері бути на підтримку бюджету країни. т. е Нафтогаз повинен залишатися прибутковим.

По-друге вихід на ринкові ціни має супроводжуватись зростанням економіки і доходів домогосподарств насамперед і поступовим зростанням цін до ринкового рівня, з також поступовою мінімізацією наданих субсидій.

Що можна було зараз зробити і що веде у зменшення залежності громадян від держави?

Моя думка - можна використовувати податкові можливості. По-перше, якщо газ є соціальним товаром, то можна просто скасувати ПДВ на газ і на послуги забезпечення будинків теплом. Це відразу ж знижує ціну для споживача на 20%, і це ж знижує доходи держави від ПДВ, і відразу ж знижує потребу в субсидіях на 20% за формулою її надання. Фактично фіскальний ефект від цієї дії дорівнює нулю або близький до нього. Так чому ж цього не зробити? Чи вплине це на прибутковість Нафтогазу? Ні.

Друге питання Рента. Тут теж можуть бути можливості. Адже зараз 30% у вартості газу для населення «сидить» в ренті, що збирається з Нафтогазу в бюджет і вона чомусь вище ніж у приватних видобувників.

У чому громадяни зацікавлені? У зростанні економіки !!! Ну так давайте розвивати видобуток і робити країну Енергонезалежної в газовій сфері. Давайте витрачати набагато більше коштів на Енергоефективність, а не на субсидії. Давайте стимулювати і створювати тут робочі місця. Адже це все до зростання і розвитку економіки! І зростання добробуту наших громадян!

Даниил Монин,
економічний експерт і архітектор в проекті Oblik-Saas






Друкувати
Найбільш популярні матеріали