Країни, що розвиваються уразливі перед економічними потрясіннямиМіжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service на 2019 рік зберігає "стабільний" прогноз по кредитоспроможності світового суверенного сектора.

Незважаючи на те, що ряд ризиків може негативно вплинути на кредитоспроможність суверенних емітентів протягом найближчих 12-18 місяців, три чверті з 138 рейтингованих Moody's країн мають "стабільний" прогноз рейтингів, а 15 країн (включаючи Росію) - "позитивний". Рейтинги 19 суверенних емітентів мають "негативний" прогноз, при тому що рік тому негативний прогноз мали 22 держави.

"Наш стабільний прогноз по суверенних рейтингах на 2019 рік відображає як тривале зростання світової економіки, так і зростання внутрішньополітичних і геополітичних ризиків, - зазначив керуючий директор міжнародної групи оцінки суверенних ризиків Аластер Вілсон. - Незважаючи на в цілому стабільний прогноз, ми більше, ніж в попередні роки, звертаємо увагу на ризик виникнення непередбачених шоків, які можуть дестабілізувати економічну і фінансову обстановку в протягом найближчих 12-18 місяців ".

Основним фактором невизначеності і ризику для Россі залишаються масштаби подальших санкцій США.

Агентство Moody's очікує, що темпи зростання світової економіки в 2023 році досягнуть свого максимального значення в 3,3%, а в 2019 році сповільняться до 2,9%.

На думку агентства, в країнах з розвиненою економікою, що входять в G20, темпи підйому ВВП ослабнуть з 2,3% в цьому році до 1,9% в наступному. За цим сценарієм розвиватимуться події у всіх ключових економіках, включаючи США і Німеччину. У країнах з економікою, що розвивається, що входять в G20, спостерігається більша різноманітність, хоча середні темпи зростання їх ВВП в 2019 році сповільняться до 4,6% з 5% в 2023 році.

Уповільнення економічного зростання означає, що закривається вікно можливостей, коли держави могли б вжити заходів для вирішення накопичених проблем, таких як високий рівень державного та приватного боргу, а також проблем, обумовлених довгостроковими тенденціями старіння населення і нерівності доходів, відзначають аналітики Moody's.

Високий рівень боргу, уповільнення економічного зростання і підвищення процентних ставок роблять суверенних позичальників уразливими перед економічними потрясіннями, які можу привести до збільшення боргового навантаження та вартості запозичень до неприйнятних рівнів. Ряд країн, що розвиваються і прикордонних ринків особливо схильні до ризиків, пов'язаних з жорсткістю умов фінансування на світових ринках і посиленням політики торгового протекціонізму в США.

Кредитні умови для всіх суверенних емітентів в більш довгостроковій перспективі будуть залежати від успіхів в проведенні реформ, спрямованих на вирішення зазначених проблем.

Як і в попередні роки, непередбачені внутрішньополітичні та геополітичні події являють собою ключовий ризик. У цю категорію входять і зовнішня політика США, що створює все більш значну загрозу для глобальних економічних очікувань і світового економічного зростання, і протистояння на Корейському півострові, і регіональний конфлікт на Близькому Сході, і внутрішні (на перший погляд) події в окремих країнах, такі як Brexit і бюджетні проблеми в Італії.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали