Для підйому української економіки щорічно потрібно 10 млрд. дол. іноземних інвестиційПерспективи зростання української економіки напряму пов’язані із залученням значних обсягів іноземних інвестицій, що потребує покращення інвестиційного клімату в Україні. Водночас в останні роки виконавча та законодавча гілки влади не спромоглися покращити умови залучення іноземного капіталу, що не дозволяє забезпечити реальну модернізацію реального сектора економіки.

На думку відомого українського економіста Олександра Гончарова, пора чесно визнати, ми ґрунтовно в'їхали в економічну кризу. А інститутів розвитку немає, зокрема, Кабмін так до сих пір і не створив Українську корпорацію розвитку.

Ну, і за даними Нацбанку за січень-вересень цього 2023 року чистий приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) склав всього лише 1,5 млрд. дол. США, з яких 28% – це операції переоформлення боргу в статутний капітал, а для реального і стійкого підйому української економіки нам щорічно треба не менше 10 млрд. дол. ПІІ. Більш того, останні роки держбюджет затиснутий, капіталовкладення не ростуть. Правда, трохи росло особисте споживання (але воно в основному росло за рахунок ренти).

Кошти бюджету не інвестуються в реальний сектор економіки як і довгі гроші фактично вбитого українського фондового ринку і внутрішнього ринку спільного інвестування. Та й на зовнішніх ринках зникають джерела інвестицій в економіку України. Але найгірше тут те, що політика Уряду і НБУ не вирішує, а, навпаки, загострює величезну проблему, коли гривня не є інвестиційною валютою. По-моєму, міністри і законодавці щиро переконані, що інвестиції можуть бути тільки в доларах США і євро.

Тому п'ятий рік поспіль народні депутати за мовчазної згоди Кабміну категорично відмовляються приймати у Верховній Раді законопроект «Про ринки капіталу». Через що не можна створити в Києві Міжнародний інвестиційний хаб.

Зазначимо, що парламенту нинішньої каденції залишилось менше року і забезпечити проривні зміни в частині покращення інвестиційного клімату він не зможе, що не зробить 2019 рік роком інвестиційного буму. Тому рівень спрацьованості основного капіталу буде збільшуватися і відповідно буде знижуватися конкурентоспроможність української продукції.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали