Як в Україні вирішується проблема з дефіцитом свининиНезважаючи на те, що аграрний сектор став локомотивом національної економіки, спостерігається значний перегин між рослинництвом та тваринництвом.

Великі товаровиробники зорієнтовані як правило на виробництво експортоорієнтованої продукції, що так і не забезпечило модернізації переважної більшості підгалузей тваринництва, що у свою чергу зумовлює дефіцит окремих видів харчових продуктів.

Експорт дефіцитної нині в Україні свинини скоротився втричі порівняно з відповідним періодом 2017 року - до 1,5 тис. тонн. Цієї продукції було поставлено на суму 3,3 млн доларів проти 9,7 млн доларів. Водночас постачання свинини з-за кордону зросли в 5,7 разу – до 23,4 тис. тонн. В країну ввезено цього м'яса на 43,2 млн доларів проти 7,2 млн доларів у січні-жовтні 2017 року.

Нагадаємо, у жовтні кілограм свинини в Україні можна було купити в роздріб за 100 грн (мінус 20 грн.). Але це короткочасна тенденція.

Значне зростання імпорту свинини через прив’язку до базових цін в євро та доларах призведе до її подорожчання вже до кінця року. В цілому збільшення обсягів імпорту свинини свідчить про те, що українське свинарство так і не вийшло з фази стагнації.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали