Населення віддає перевагу валютним депозитамЗа підсумками жовтня 2023 року загальний обсяг вкладень населення в гривневі депозити банківської системи скоротився на 0,8%, і досяг 256,8 млрд. грн. При цьому одночасно підросли накопичення в інвалюті: на 1% - до $ 8,7 млрд.

«Ми маємо справу не з відтоком вкладів населення, а зі зміною настроїв вкладників. З одного боку, люди не можуть забути літні курсові стрибки до 29 грн./$, а з іншого - тримають в голові урядові курсові прогнози в 29 грн./$ і 30,1 грн./$», - прокоментував UBR.ua статистику голова правління RwS Bank Владислав Кравець.

Зворотна ситуація в корпоративному секторі. Бізнес, згідно зі звітом НБУ, в жовтні наростив вкладення в гривневі депозити: на 1,1% - до 246,4 млрд. грн. Ці кошти можуть знадобитися компаніям, щоб закрити рік. При цьому вони зменшили накопичення в доларі і євро на 2%, їх розмір досяг $ 5,2 млрд.

Зростаючі грошові накопичення підприємств говорять лише про одне - бізнес не ризикує відчайдушно витрачати кошти на нові проекти і запуск нових виробництв. Фінансові директори компаній не впевнені, що банки в будь-який момент зможуть підстрахувати їх оперативним кредитом, і вважають за краще сподівається на свої сили.

Можливо це правильно. Оскільки банки, постійно перестраховуються (посилили критерії оцінки позичальників), і давно не намагаються стрімголов нарощувати кредитний портфель. Він підростає, але досить повільно.

У жовтні гривневий портфель кредитів юросіб виріс лише на 0,5% - до 905,4 млрд. грн., а валютний - на 1,5% (до $ 14,9 млрд.).

Люди мають потребу в коштах. Вони щосили позичали нацвалюту в жовтні: обсяг запозичень у гривні збільшився на 2,2%, і досяг 131,4 млрд. грн. Валютне кредитування населення постійно скорочується через багаторічну заборони на фінансування фізосіб в інвалюті. Старі позики гасяться, а нові не видаються.

Чим більше грошей потрібно позичальникам, тим сильніше від цього можуть виграти вкладники. І це підтверджується статистикою жовтня: середня прибутковість 6-місячних вкладів у гривні піднялася в минулому місяці з 14,75% до 15,10% річних, а 12-місячних - з 15,02% до 15,44%.

За той же проміжок часу підросли і депозитні ставки по долару: по піврічних вкладенням - в середньому на 0,13% річних (до 3,03% річних), за річними - на 0,2% (до 3,73% річних).

«Банки готуються до нового сезону кредитування перед новорічними святами, тому потребують ресурсів. Так що продовжать робити вкладникам хороші пропозиції», - спрогнозував Кравець.

Фінансисти запевняють, що нові відсотки будуть вигідними навіть з урахуванням поточних курсових ризиків. І радять людям активніше відкривати вклади в нацвалюті.

«Гривневі вклади - це зараз дуже хороше вкладення, особливо, якщо ми говоримо про депозити на 6 місяців. Дуже просто можна все порахувати. Наприклад, пропонована зараз ставка 16% річних - якщо курс долара виросте на 16%, то ми вийдемо на 32 грн./$. У той же час в держбюджеті закладено менше (29 грн./$). І це при тому, що, впевнений, ми отримаємо транш МВФ і підвищена облікова ставка Нацбанку стримує курсові коливання на валютному ринку. Звичайно, є структурні ризики, які можуть в 2019 році тиснути на курс долара (перш за все політичні, вибори в країні), проте не думаю, що вони вплинуть на короткострокові розміщення», - сказав UBR.ua голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали