Діюча влада вирішила забрати в українців дешеві квартири та перевірити доходиДіюча влада продовжує політику посилення фіскального тиску на економіку України з метою погашення державних боргів, в які вона продовжує заганяти країну. Однак, іноземні кредити освоюються чиновниками, а повертають їх українці.

Так, національне агентство по запобіганню корупції (НАПК) домовилося з Державною фіскальною службою про отримання доступу до державного реєстру фізичних осіб - платників податків та надання інформації про доходи фізичних осіб, йдеться в повідомленні прес-служби НАПК.

"НАПК і ГФС України підписали протокол про порядок автоматизованого обміну інформацією. Цим документом погоджений новий порядок надання Нацагентству інформації з державного реєстру фізичних осіб - платників податків про доходи фізичних осіб", - сказано в ньому.

Керівник управління інформаційно-аналітичних систем і захисту даних Анна Ковтуненко підкреслила, що доступ до даного реєстру допоможе організувати обмін даними для перевірки декларацій чиновників, однак перепоною до повного автоматизованого обміну інформацією є відсутність доступу ще до 6 реєстрів Міністерства юстиції.

У повідомленні зазначено, що НАПК на сьогодні погодив і підписав протоколи і порядки обміну даними щодо 10 реєстрів з необхідних 16.

Отримання доступу до решти реєстрів очікується після прийняття законопроекту №7276, який передбачає врегулювання належного доступу НАПК до інформації, необхідної для реалізації його повноважень.

Європейський Союз, в звіті про виконання угоди про асоціацію з Україною, розкритикував НАПК за неефективність в перевірці декларацій топ-чиновників.

Також фіскали готовлять наступ на забудовників. За даними в.о. заступника голови ДФС України Євгена Бамбізова на ринку первинної житлової нерухомості існує прошарок учасників, які уникають належного державного контролю та оптимізують сплату податків, оскільки виходять на ринок як фізособи, які зводять житло для власних потреб.

У той же час обсяги будівництва і продажу житла у таких забудовників конкурують з обсягами будівельних компаній: мова йде про мільйони квадратних метрів і мільярдних оборотах.

- ДФС звернула увагу на дві з половиною тисячі фізосіб, для себе налаштували і продали майже 3,5 млн квадратних метрів житла. Це більше 12 тис. об'єктів більше 40 тис. квартир. Причому, 88 фізосіб виявилися власниками 50 і більше об'єктів, - повідомив Євген Бамбизов.

Він навів приклад: сімейство, яке роками будує під Києвом, на протязі цих років тримало в своїй власності більше 3 тис. об'єктів нерухомого майна. Сума доходів від проданих вже тисячі сімсот шістьдесят три об'єктів складає більше 1,5 млрд грн.

Податківець розповів деталі, яким чином будівельникам-фізособам вдавалося роками тримати масштабний бізнес, не сплачуючи при цьому податки в повному обсязі і наражаючи на небезпеку покупців житла:

- Отримується приваблива земельну ділянку (яким чином фізособі її надають - велике питання до місцевої влади). Потім власник землі залучає компанію-забудовника (вже юридична особа), з якою укладається договір генпідряду. Той захищає ділянку зеленим парканом, наймає робітників (в основному - нелегально, без оформлення трудових відносин), від свого імені вивішує паспорт новобудови і відкриває відділ продажів. Людям пропонується придбати майнові права на майбутню нерухомість. Якої якості буде то житло і чи не стане небезпечним для жителів - ці питання на тлі вельми привабливих цін автоматично опускаються. Процес пішов. Будівництво зазвичай ведеться жваво - ніхто й отямитися не встигне, а в новобудові вже роздали ключі. Крапка. Недопродані квартири в введеному в експлуатацію будинку реалізуються укладенням договорів купівлі-продажу нерухомого майна у нотаріуса. Знову ж таки, продаж - від імені фізичної особи - власника. При цьому вартість об'єкта фіксується за договором, істотно знижується.

Будівельники-фізособи, будують в значних масштабах, створюють на ринку атмосферу нездорової конкуренції, адже - користуючись своїм статусом - вони істотно економлять при будівництві. Фізична особа має значно менші витрати при сплаті податкових зобов'язань, ніж юридична особа - компанія-забудовник.

- І на етапі будівництва, і на етапі продажу вже введених квадратних метрів фізична особа сплачує державі тільки податок на доходи фізосіб (5%) і військовий збір (1,5%). Тобто в цілому - 6,5%. У той час як юридична особа - компанія-забудовник - повинна сплатити податок на прибуток (18%), єдиний соціальний внесок (22%) і ПДВ (20%). Разом - 60%. Ось і відповідь, чому новобудови можуть відрізнятися за ціною в рази. А також - за якістю, - пояснює Євген Бамбизов.

Він повідомив, що ДФС починає перевірку забудовників-фізосіб, що мають великі обсяги.

- Переконаний, шахраям, які обманюють державу, руйнують ринок і наражають на небезпеку покупців "житла з-під поли", не місце в будівельному бізнесі. Якщо ми маємо на увазі чесний бізнес, який працює за європейськими стандартами, - зазначив податківець.

Таким чином, у 2019 році очікується посилення фіскального тиску на економіку України, основною метою якого є погашення зовнішніх боргів за рахунок простих українців, у які країну заганяє діюча влада.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали