Населення очікує чергове подорожчанняЕнергетики роздумують над тим, щоб підвищити ціни на електроенергію для населення на 15% з 1 січня 2019 року. З цього приводу призначено засідання комісії. Про це написала голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Оксана Кривенко на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, такі пропозиції НКРЕКУ прислали Енергоатом, Укргідроенерго і власники українських теплоелектростанцій.

"Сьогодні будемо розглядати тарифи для генеруючих підприємств. Якщо врахувати подані пропозиції - оптова ринкова ціна електроенергії з початку 2019 року зросте більш ніж на 15%", - сказала голова НКРЕКУ.

Вона підкреслила, що Енергоатом, який управляє українськими атомними електростанціями, хоче підвищити вартість атомної електроенергії на 65%. На її думку, це призведе до того, що рентабельність АЕС складе 38% і вони за рік зможуть отримати додатково 27 мільйонів гривень.

У свою чергу, Укренерго, керуюча гідроелектростанціями України, хоче підняти вартість своєї енергії на 46%, а українські ТЕЦ - на 21%.

Засідання комісії намічено на 23 листопада.

"Зараз ТЕЦ кажуть, їм потрібно додатково 4,6 млрд. грн. До початку 2019 р виявиться, що теплоенергетикам потрібні набагато більші ресурси. В результаті тариф виросте на вище ніж 21%. У такій же мірі, як мінімум, подорожчає електроенергія для споживачів", - розповів UBR.ua співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

За словами експерта найчастіше реальне підвищення тарифів перевищує спочатку озвучені прогнози чиновників.

"З 1 липня 2019 запрацює ринок електроенергії, ціноутворення на ньому буде проходити з мінімізацією перехресного субсидування. В середині 2019 р неминуче буде нова хвиля підвищення тарифів. Ціна електроенергії для споживачів підвищиться набагато більше озвучених НКРЕКУ цифр - можливо і 30 і 40%", - вважає Дмитро Марунич.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали