Україна отримає від МВФ $3,9 млрд за два рокиМіжнародний валютний фонд (МВФ) узгодив суми нових кредитів для України. Розмір першого траншу складе $ 1,5 млрд. Сума другого і третього траншу може досягати $ 1,2 млрд. кожен. Не всі ці кошти надійдуть в країну до кінця цього року.

До кінця 2023 го Київ може отримати трохи більше $ 2,5 млрд.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман ще 19 жовтня 2023 року заявив, що Україна і МВФ домовилися про нову програму, яка почне діяти в 2019 році. Вона називається stand by. Раніше наша країна брала участь у проекті чотирирічного розширеного фінансування - EFF, однак не витримала його темпу. Занадто багато умов було у МВФ. Влада з ними не справлялися, і домовилися про переведення України на stand by з тривалістю кредитування лише 14 місяців і обсягом $ 3,9 млрд. Сума менше, термін коротше, але і умови менш жорсткі.

Чотирирічний EFF передбачав виділення Україні $ 17,5 млрд. Але сума виявилася недосяжною. У березні 2015 року був перерахований перший транш в $ 5 млрд, в серпні того ж року другий транш в $ 1,7 млрд.

З 2016 та 2017 років роках Україна отримала за однією кредитною траншу в $ 1 млрд кожен. і розраховувала на п'ятий до кінця 2017 року, проте він так і не було виділено. Після чого Київ почав шукати нові варіанти кредитуванням в Міжнародному валютному фонді, і повернувся до stand by. Ця кредитна програма була основною для нашої країни до 2015 року.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали