Доларовий ВВП України складе $145 мільярдів у 2019 роціЗростання української економіки в 2023 році прискориться до 3,5% з 2,5% в минулому році, проте в наступному році відбудеться його уповільнення до 2,3% в зв'язку зменшенням фіскального стимулювання економіки і ослабленням зовнішніх ринків, прогнозує інвестиційна група ICU.

"У 2019 року зростання економіки сповільниться через жорстку монетарну та фіскальну політику, а також менш привабливі зовнішні умови", - сказав керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій ICU Олександр Мартиненко журналістам у Києві в четвер.

За його словами, головним драйвером зростання залишиться споживчий попит, який рухається збільшенням реальних доходів і споживчого кредитування, а також грошовими переказами українців з-за кордону.

Згідно з оцінками ICU, виражений в доларах ВВП України в нинішньому році досягне $131 млрд (з $ 111 млрд в минулому році), а в наступному - $145 млрд.

Мартиненко спрогнозував, що викликане введенням воєнного стану ослаблення гривні зміниться її стабілізацією вже на цьому тижні, так як фактор тривог і страхів піде. Однак під впливом передноворічного збільшення імпорту і зниження експорту сільгосппродукції, а також сезонних виплат бюджету та інфляційних очікувань до кінця року курс гривні опуститься до 29 грн/$1.

"Наш базовий сценарій на 2019 рік - це м'яка девальвація до 30 грн/$1 до кінця року. Політична нестабільність і девальваційні очікування несуть основні ризики для наших валютних прогнозів", - додав експерт.

За його словами, в нинішньому році інфляція сповільниться до 10,2% з 13,7% в минулому році, а до кінця 2019 року вона має знизитися до 8,5%, в основному завдяки жорсткій монетарній політиці НБУ та зниження світових цін на енергоносії. У ICU очікують, що Нацбанк до кінця наступного року знизить облікову ставку лише до 16% з нинішніх 18% річних.

Споживчий та інвестиційний імпорт продовжить тиск на торговий баланс до кінця року, і дефіцит поточного рахунку складе 3,8-3,9% ВВП у порівнянні з 5% ВВП в минулому році. Однак в 2019 році підтримка імпорту споживанням ослабне, в той час як приватні перекази продовжать зростання, а виплати дивідендів іноземним компаніям скоротяться. В результаті, прогнозують в ICU, дефіцит поточного рахунку скоротиться до 3,2% ВВП, а основні ризики посилення дефіциту лунають із боку ринків сталі і енергоносіїв. Зокрема, протекціоністські заходи США, ЄС та інших країн значно звузили обсяг вільних ринків, що веде до ескалації конкуренції, а уповільнення економічного зростання і можлива розвантаження економіки від боргових зобов'язань в Китаї, а також обмеження китайського імпорту в США можуть значно посилити надлишок стали на світових ринках.

За оцінками Мартиненко, ціни на чорні метали та залізну руду в 2019 році знизяться на 8-10%, а на продукцію АПК - на 3-5%. При менш сприятливою ціновій кон'юнктурі, зростання фізичних обсягів призведе до збільшення частки АПК в українському експорті до 45% в 2019 році, вважає експерт.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали