Скільки бідні українці витрачають на їжуВідсутність проявів зростання реальної величини доходів найменш забезпечених верств населення України не забезпечує останнім можливості збільшувати видатки на продукти харчування, що негативним чином відображається на їх самопочутті.

Хоча третина українців перебуває за межею бідності, але на їжу в середньому громадяни витрачають 64 гривні на добу. В аналітичному звіті Державної служби статистики за перше півріччя 2023 року говориться, що українці витрачають на 10 гривень більше в порівнянні з попереднім роком, а саме 64 гривні. Отримують зарплату за місяць менше фактичного прожиткового мінімуму (3261 грн в серпні) 14 млн осіб, тобто 33,9%.

Збільшення частки видатків на їжу в загальній структурі доходів домогосподарств стане можливим за умови зменшення рівня тарифів за комунальні послуги та наведення порядку на ринку харчових продуктів першої необхідності, оскільки відміна державного регулювання цін дуже часто призводить до непомірного зростання цін на соціальні види продовольства.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали