Що сприяло зміцненню гривні в кінці рокуЗростання експортної виручки українських виробників виступає запорукою зміцнення національної грошової одиниці. В теперішніх умовах, коли українські експортери мають невеликі квоти на європейському ринку, нарощення експортних поставок є надто проблематичним, що підвищує ризики девальвації національної грошової одиниці гривні.

На думку Богдана Шаповала, обсяг валютної виручки в 2023 році, що надходить в Україну, складно було збільшити через низку складнощів, з якою стикаються українські виробники. Зокрема, це складності на митниці, низька швидкість обробки вантажів, що в підсумку вплинуло на курс долара.

«Експортні квоти по багатьох позиціях не задовольняють українського виробника. Ще в перші дні кожного нового року вичерпуються квоти по меду, курятині, томатів, соку виноградного і яблучного. Повністю використовуються квоти по пшениці і кукурудзі, хоча Міністерство аграрної політики і продовольства України активно працює над цим питанням», – говорить експерт.

«Є кілька чинників, які зумовили зміцнення гривні: це, перш за все, жорстка монетарна політика, зважена фіскальна політика, і третім важливим фактором є те, що в цьому році Україна зібрала рекордний за роки незалежності врожай сільгоспкультур. Все це – валютні надходження від експорту, які посилили те, що сьогодні відбувається», – сказав він.

Нагадаємо, що перспективи нарощення валютної виручки напряму пов’язані зі збільшенням обсягів продажу продукції з високою доданою вартістю. Враховуючи те, що в останні роки основною складовою українського експорту є сільськогосподарська сировина, то варто говорити про наявність перманентних ризиків зменшення експортної виручки в разі падіння світових цін на сировинні товари.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали