Чому світ впритул наблизився до глобальної економічної кризиОстання глобальна економічна криза 2008 року призвела до значних втрат багатьох національних економік. Деякі економіки так і не оговталися від цієї кризи. Тепер є всі ознаки того, що світ стоїть перед новою хвилею кризових явищ, що може ще більше підірвати економіки країн, які не мають необхідного рівня міцності.

На думку відомого українського економіста Еріка Наймана, світ впритул наблизився до глобальної економічної кризи. Про це вже не натякає, а кричить обвальна динаміка американського фондового ринку.

1. Вперше в історії ринку акцій США фондові індекси в день напередодні Різдва впали більш ніж на 1%. Раніше грудень був найкращим місяцем для ринку акцій. Але не в 2023 році. Грудень 2023 року явно увійде в економічну історію.

2. З початку грудня індекс S&P 500 впав більш ніж на 16%. За всю історію ринку акцій США з 1871 року одномісячне падіння гірше було тільки 3 рази (і місяць ще не закінчився!): в жовтні 2008 року (-18,4%, в розпал економічної кризи і після банкрутства Леман Бразерс у вересні); в жовтні 1987 року (-24,5%, це був перший комп'ютерний флеш-креш); в 1929-33 роках (листопад-29 -30,8%, грудень-31 -20,8%, квітень-32 -27,4%).

3. З піку в кінці вересня фондовий індекс S&P 500 впав на 20%. Таке глибоке тримісячне падіння спостерігалося тільки 7 разів: в жовтні 2008 року (в розпал економічної кризи); в жовтні-грудні 1987 року (флеш-креш без економічної кризи і це було дно ринку); в серпні-вересні 1974 року (у розпал економічної кризи); в червні 1962 роки (падіння ринку без кризи і це було дно ринку); в червні 1940 року (падіння ринку без кризи і це було дно ринку); в жовтні-листопаді 1937 року (в розпал економічної кризи); в 1929-33 роках.

Зараз економіка США ще не в стані економічної кризи. Однак саме падіння ринку акцій подібних кризових масштабів може спровокувати економічну кризу – для багатьох американців акції це важливий актив, багато хто отримує частину зарплату в тому числі акціями (наприклад, співробітники Амазон). Тобто однозначно можна очікувати різке падіння споживчої активності американців, що веде до кризи.

Як показує попередній досвід, початок економічної кризи в США означає виникнення кумулятивного ефекту поширення кризових явищ в глобальному масштабі. Країни із слабким запасом міцності стають першими жертвами глобальної економічної кризи. Особливо болісно глобальна криза вдаряє по країнах, які є великими експортерами сировинних товарів. Якраз до групи таких країн відноситься і Україна.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали