Наскільки економічно привабливою Україна виявилась у поточному роціІндекс інвестиційної привабливості України в липні-грудні 2023 року склав 3,07 бали з максимальних 5, свідчать дані опитування 115 топ-менеджерів компаній-членів Європейської бізнес асоціації (ЄБА).

Як наголошується в повідомленні ЄБА, цей показник на 0,03 бала нижче в порівнянні з першим півріччям і на 0,04 бала вище показника за аналогічний період 2017 го.

"Природно, перед виборами топ-менеджери стають більш обережними в своїх прогнозах. Тому для бізнесу важливо, щоб наступний рік не приніс радикальних змін і коливань всередині країни. Ми повинні продовжити курс на задекларовані реформи. Популізм і поспішні рішення не повинні перешкодити нашому прогресу" , - цитує прес-служба ЄБА виконавчого директора асоціації Анну Дерев'янко.

В асоціації відзначають, що більшість опитаних інвесторів вказало на відсутність істотних змін в інвесткліматі країни, перерахувавши "старі" проблеми - неефективна боротьба з корупцією і недовіра до судової системи. До них додалися побоювання в зв'язку з введенням воєнного стану і перевиборного періодом.

Серед найбільш гострих проблем інвестори відзначили також високий рівень корупції (78% респондентів), недовіра до судової системи (74%), відсутність земельної реформи (66%) і тіньову економіку (65%).

"У ході попереднього опитування кількість незадоволених інвесткліматом склало 38%, а зараз їх число виросло до 40%. Частка задоволених поточним станом також зменшилася, якщо порівняти з попереднім результатом. Зараз 25% топ-менеджерів вважають бізнес-середовище сприятливим (на початку 2023 року таких було 28%) ", - пояснюють в ЄБА.

Більше половини (53%) керівників компаній вважають, що в першому півріччі 2019 року, бізнес-клімат не зміниться. У той же час 42% упевнені, що Україна є вигідним ринком для інвестування в найближчі шість місяців.

Додатково ЄБА запропонувала респондентам питання про впровадження податку на виведений капітал. 32% з опитаних заявили, що підтримують ідею впровадження цього податку, 18% - що підтримують із зауваженнями, 35% не змогли визначитися, а 10% висловилися проти.

Самий високої позначки індекс досягав в кінці 2010-го - початку 2011 року (3,4 і 3,39 балів відповідно). Результат першого півріччя 2017 року були найвищою з 2011 року (3,15 бала).






Друкувати
Найбільш популярні матеріали