Польща заморожує ціни на електроенергію: який урок винесе з цього УкраїнаПерманентне зростання цін на електроенергію, яке має місце в останні роки, негативним чином впливає на рівень конкурентоспроможності вітчизняної промислової продукції та погіршує матеріальне благополуччя українських сімей. Підняття цін на електроенергію вигідне олігархам, оскільки вони домінують на оптовому ринку.

Натомість сусідня Польща робить все для того, щоб ціни на електроенергію не були обтяжливими для споживачів. Нижня палата Сейму Польщі прийняла закон, який передбачає замороження з 2019 року цін на електроенергію на рівні 2023-го. Для розгляду лише цього питання на 28 грудня скликали позачергове засідання Сейму.

За прийняття закону проголосували 389 депутатів Сейму, 3 – проти, 17 –утрималися. За словами міністра енергетики Польщі Кшиштофа Тхужевського, завдяки прийняттю закону приватні споживачі електроенергії, підприємства і органи місцевого самоврядування зекономлять 9 млрд злотих (2,5 млрд доларів).

Прецедент жорсткого регулювання ринку електроенергії у Польщі має стати прикладом для України, яка виробляє достатню кількість електроенергії для власних споживачів та для експорту. В Україні енергетичні олігархи мають потужне лобі у Верховній Раді України, тому максимальною мірою намагаються максимізувати свої прибутки.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали