Які банки мінятимуть зношені купюриПсування грошових знаків є об’єктивним процесом. Чим більш зношеними є купюри, тим вищою є ймовірність втрати ними необхідних якісних характеристик для їх використання в системі товарно-грошових відносин.

Згідно з постановою НБУ від 2 січня зношені купюри будуть приймати банки, що мають повноваження на зберігання запасів готівки. Цей статус зараз мають три банки – «Ощадбанк», «Приватбанк» і «Райффайзен Банк Аваль».

«Уповноважені банки не будуть обстежувати такі банкноти. Вони будуть пакувати їх з максимальним збереженням цілісності й передавати в Національний банк, як сумнівні, для проведення досліджень разом із заявою та відповідною довідкою про вилучення/прийняття банкнот для дослідження», – йдеться в повідомленні НБУ.

Уповноважені банки зобов’язані без обмежень приймати у юридичних та фізичних осіб пошкоджені банкноти і тим самим спрощувати економічним агентам можливості отримувати банкноти з відповідними якісними характеристиками для їх подальшого використання в системі товарно-грошових відносин.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали