В Україні відбувається уповільнення зростання споживанняСпоживчі настрої українців у листопаді покращилися на 2,9 пункти - до 59,8 п. За 200-бальною шкалою після істотного погіршення в попередньому місяці. Про це свідчать дані щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine.

Майже всі складові індексу показали позитивну динаміку. У той же час цей показник на 3,4 п. нижче в порівнянні з листопадом 2017 р

Крім того, індекс споживчих настроїв в жовтні-листопаді залишається нижче середнього рівня за III кв., що свідчить про уповільнення зростання споживання, зазначається в дослідженні.

Найбільше зріс індекс очікуваного розвитку економіки країни в найближчі 5 років - на 4,9 п., до 69,3 п. Індекс очікуваних змін матеріального стану зріс підвищився на 3,5 п., до 58,6 п., індекс економічних очікувань також виріс на 3,5 п., до 61 п.

Настрої споживачів щодо стабільності національної валюти в листопаді також дещо поліпшилися: показник очікувань курсових змін в найближчі 3 міс. скоротився на 2,6 п., до 159,6 п.

Також на 2,6 п. виріс індекс доцільності великих покупок, до 67,9 п. Українці посилили оптимізм щодо розвитку економіки протягом найближчого року - показник виріс на 2,2 п., до 55,1 п.

В цілому індекс поточного матеріального становища збільшився на 2 п. - до 58 п. Позитивні зміни показав індекс інфляційних очікувань, знизившись на 1,2 п., до 189,1 п. Негативна динаміка торкнулася тільки індексу очікуваної динаміки безробіття, який в порівнянні з жовтнем збільшився на 1,2 п., до 137,5 п.

Відзначимо, що в жовтні споживчі настрої українців відкотилися до рівня початку 2023 року, причому негативна тенденція торкнулася всіх показників, крім курсових очікувань. Так, індекс споживчих настроїв в жовтні скоротився в порівнянні з вереснем на 5,7 п., до 56,9 п.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали