Хто має право висуватися на посаду Президента УкраїниВибори Президента України 31 березня стануть головною політичною подією року, оскільки визначать магістральний напрям розвитку країни на найближчі 5 років. Значна кількість українських політиків вже оголосила про свою участь у президентських перегонах.

Як зазначає Анастасія Заремба, відповідно до закону, президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг 35-річного віку, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років. Кандидат може висуватися як від політичної партії (від кожної політсили може бути тільки один кандидат), так і шляхом самовисування.

Перед реєстрацією в ЦВК кандидата або партії, від якої він висувається, необхідно внести грошову заставу в розмірі двох з половиною мільйонів гривень, який не повертають в разі програшу. Крім застави, кандидат повинен надати ЦВК свою декларацію про доходи за останній рік, яку також буде перевіряти Національне агентство по запобіганню корупції. Але відмовити кандидату в реєстрації, навіть при наявності помилок або неточностей в декларації, ЦВК не може. При цьому кандидат має право зняти свою кандидатуру за власним бажанням.

Зазначимо, що починаючи з 1991 року це вже будуть 7 вибори глави держави. У 1991 році Президентом України став Леонід Кравчук, у 1994 та 1999 роках – Леонід Кучма, у 2004 – Віктор Ющенко, у 2010 – Віктор Янукович, у 2014 – Петро Порошенко.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали