Крупному українському банку не вистачає капіталуНаціональний банк України вперше опублікував результати оцінки стійкості 24 найбільших банків за підсумками стрес-тестів і вже проведених ними на вимогу НБУ заходів капіталізації, згідно з якими найбільшу (за абсолютною сумі) потреба в покритті нестачі капіталу зараз відчуває державний Укрексімбанк - 10,973 млрд грн.

Згідно з оприлюдненими даними, вирішити цю проблему банк повинен виконанням плану реструктуризації до кінця наступного року.

НБУ вказує, що друга за величиною нестача капіталу була встановлена у ВТБ Банку, "дочки" однойменного російського державного банку, однак ця фінустанова вже визнана неплатоспроможним.

Після проведених банками заходів в даний час лише один з них вимагає прямої докапіталізації в першому кварталі 2019 року - Мегабанк на 611 млн грн. Фінустанові необхідно шляхом виконання плану реструктуризації до кінця наступного року покрити ще 2,266 млрд грн нестачі капіталу, що є другим після Укрексімбанку показником.

Крім того, ще шість банків повинні ліквідувати сумарно 6,5 млрд грн нестачі капіталу виконанням планів реструктуризації до 31 грудня 2019 року: "Кредит-Дніпро" - 2,078 млрд грн, Ощадбанк - 1,588 млрд грн, Альфа-Банк - 1,051 млрд грн, Банк інвестицій і заощаджень - 1,046 млрд грн, Промінвестбанк, підконтрольний російському державному ВЕБ, - 599 млн грн і "Південний" - 169 млн грн.

НБУ уточнює, що всього за підсумками оцінки якості активів (asset quality review - AQR) і стрес-тестування за несприятливим сценарієм 24 банків, на які припадає 94% всіх активів банківської системи України, загальна потреба в капіталі 13 банків за несприятливим сценарієм була оцінена в 42,1 млрд грн, а без ВТБ Банку - в 34,7 млрд грн.

З урахуванням заходів, здійснених банками і верифікованих НБУ, на кінець 2023 року ця цифра знизилася до 19,7 млрд грн. З 13 банків повністю закрили потреба в капіталі за несприятливим сценарієм чотири банки: ПУМБ, Універсал Банк, банк "Восток" і Ощадбанк. Ще три банки більш ніж на половину виконали плани реструктуризації: "Південний", Альфа-Банк і Ощадбанк, зазначає НБУ.

Він підкреслює, що у інших банків є час до кінця 2019 на повне виконання планів реструктуризації. В рамках відповідного плану допускаються заходи щодо поліпшення якості кредитного портфеля, реструктуризація кредитів (в тому числі відповідно до закону "Про фінансової реструктуризації"), посилення застав, стягнення застав за проблемними кредитами, продаж непрофільних активів, оптимізація операційних витрат та інші заходи.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали