Дефіциту долара в Україні немаєВалютники розвинули неймовірну активність перед православним Різдвом, і підняли курс долара. За підсумками міжбанківських торгів 4 січня він підскочив відразу на 31 копійку, і завершив день в рамках 27,79-27,81 грн./$, повідомив начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Причина одна - іноземці всі як один вийшли скуповувати долар для виводу дивідендів з нашої країни. Нічого нового в цьому, звичайно ж, немає, адже нерезиденти так виходять на початку кожного місяця. Тільки в цей раз постаралися скупитися не за 2-3 дня, як зазвичай, а за один. Ймовірно, католицькі європейці не хотіли чекати вівторка (в понеділок міжбанк не працюватиме через православне Різдво), а захотіли відправити виручку сьогодні.

«Сильно валюту сьогодні не затримували, продажі були великі. Просто попит був ще більший, думаю, нерезиденти встигли скупитися в основній масі, і на наступний тиждень майже не залишилося відкладеного попиту», - запевнив Гриненко.

І, звичайно ж, знайшлися ті, хто не проти на цьому трохи розгойдати ринок.

«Ключовими факторами впливу на курсові тренди сьогоднішнього дня стали календарне зростання попиту на валюту з боку нерезидентів для дивідендів і активізація спекулятивних настроїв, що підкріплюється збільшенням гривневої ліквідності в системі», - підтвердив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Ситуацію намагався рятувати Нацбанк, який сьогодні продавав долар за 27,80 грн./$. За різними оцінками, викинув на міжбанк $ 15-20 млн. Однак не зміг все-таки утримати котирування.

Все це відобразилося на готівковому ринку, де «американець» подорожчав на 10-15 копійок. Середня вартість долара на продажу людям 4 січня укладалася в коридор 28,0-28,10 грн ./$. У ньому працювали ключові роздрібні структури: Ощадбанк, ОТП Банк, Укргазбанк, Креді Агріколь Банк, Приватбанк, Укрсиббанк, Universal Bank, ТАСкомбанк, ПУМБ, Альфа-Банк.

Мінімальний курс продажу стояв на рівні 27,60 грн./$ (Банк ¾), а максимальний - на 28,30 грн./$ (Форвард Банк). При цьому викуп валюти у населення проводився в рамках 27,30-28,0 грн ./$.

«Поступово підростає попит на долар з боку населення, це все більше відчувається. Є дефіцит готівки: через свята іноземний кеш в країну не завозився, а здають валюту зараз вкрай неохоче. Зростаючий готівковий може тиснути на міжбанк, адже банкам треба підкріплювати свої каси», - пояснив Юрій Гриненко.

Проте, у вівторок, 8 січня, фінансисти не чекають великої гарячки на міжбанку. У понеділок торгів не буде, тому резервувати гривню для покупки долара на 3 дні, будуть далеко не всі. Тому великого попиту на валюту відразу після Різдва бути не повинно.

Олег Курінний не прогнозує сильних курсових рухів, чекає торгівлю в рамках 27,70-27,80 грн./$. Його колеги мислять трохи ширше, але теж налаштовані спокійно.

«Швидше за все, після вихідних міжбанк буде стартувати в рамках 27,75-27,85 грн./$. І в перший день тижня ринок може бути спокійним, більшу частину нерезидентського попиту задовольнили сьогодні. Тому котирування можуть залишитися біля стартових рівнів. До середи ситуацію почнуть виправляти продавці - буде конвертуватися подвійна виручка (за понеділок), так що долара на торгах стане більше. Дефіциту бути не повинно», - вважає Юрій Гриненко.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали