Децентралізація: чи відбулося реальне збільшення надходжень у місцеві бюджетиДецентралізація проголошена магістральним напрямом реформ в Україні у 2014-2018 роках. Необхідність поглиблення процесів децентралізації випливає з передового іноземного досвіду, де надання значних повноважень територіальним громадам дало можливість максимально ефективно використати потенціал окремих територій та підвищити фінансову самодостатність місцевого самоврядування.

Свідченням успішності децентралізації є збільшення надходжень у місцеві бюджети. Якщо аналізувати динаміку доходів місцевих бюджетів у 2007-2018 роках, то починаючи з 2015 року спостерігається прискорене зростання поступлень в бюджети територіальних громад (рис. 1).

Децентралізація: чи відбулося реальне збільшення надходжень у місцеві бюджети

Зокрема у 2014 році доходи місцевих бюджетів становили 232 млрд. грн., у 2015 – 294 млрд. грн., а у 2017 році – 502 млрд. грн. За 9 місяців 2023 року у місцеві бюджети надійшло 413,7 млрд. грн. Однак висхідна тенденція спостерігається лише в динаміці номінальних надходжень. Якщо аналізувати доходи місцевих бюджетів у порівняних цінах 2007 року, що дає можливість усунути інфляційно-девальваційні коливання, то росту доходів не спостерігається, а навпаки має місце низхідна тенденція.

Збільшення реальної величини доходів місцевих бюджетів залежить від розширення бази стягнення місцевих податків і зборів та підвищення частки відрахувань рентної плати за спеціальне використання природних ресурсів в бюджети територіальних громад. Значні резерви наповнення місцевих бюджетів також пов’язуються з ефективністю використання сільськогосподарських земель, які нещодавно були передані у власність територіальних громад.

Василь Голян,
директор Європейського аналітичного центру






Друкувати
Найбільш популярні матеріали