Що таке боргозалежна економікаБоргова залежність нашої країни з року в рік посилюється у зв’язку з щорічним отриманням все нових кредитів. Ускладнюється проблема тим, що Україна змушена погашати ті борги, які були взяті ще попередніми урядами. Не завжди кредитні ресурси міжнародних фінансово-кредитних організацій використовуються за призначенням.

На думку відомого українського політика, громадського діяча та фінансиста Олександра Сугоняко, боргозалежна економіка породжує і запроваджує примітивізацію соціально-економічних відносин і процесів, вона не здатна продукувати інвестиційний ресурс власного розвитку і ресурс погашення боргу. Така економіка є матеріалізацією виключності людського, суспільного розуму з економічних і фінансових процесів. Там діє матеріальний егоїстичний інтерес і хитрість персоніфікацій владно-бізнесового мутанта.

Примітивізацію господарського життя країни здійснено шляхом:
- шокового обвалу курсу гривні «НБУ» і шокового обвалу сукупного платоспроможного попиту населення «урядом» у 2014-2015 роках;
- позбавлення грошово-кредитного забезпечення економічної діяльності;
- дезорганізації суб’єктів господарювання внесенням колосальних цінових диспропорцій, як, наприклад, з ціною на газ для населення, але не тільки.
«Влада» шляхом постійного бюджетного недофінансування, ввела в коматозний стан професійно-технічну, середню і вищу освіту, науку, книговидавництво, культуру в цілому…

Такий результат Фінансового голоду, організованого «владою», яка перетворила держборг на фінансову кабалу країни. Достатньо сказати, що на встановлену цим «КМУ» ціну на газ у семи мільйонів домашніх господарств не вистачає доходів для оплати спожитого газу (це десь 20 млн. українців), а мільйони українців покинули рідну землю у пошуках роботи, через відсутність можливості матеріально забезпечити себе і свої родини, заробляючи дома… Це полюс українського фінансового мору.

На іншому полюсі – фінансове процвітання владно-бізнесового мутанту. Майнова поляризація суспільства – це друга сторона паразитарного існування за рахунок зовнішніх кредитів, яких набрано 70 млрд. $, а наслідком їх «використання» є руйнування економічних відносин в країні настільки, що вона не здатна, за цієї влади, погасити борги.

Інструментом висмоктування владним мутантом коштів з людини, суспільства, бюджету є корупція, яка у нас особлива. Її особливість у тому, що утримувач місця, крісла державного чиновника отримує своєрідну ренту з нього на свою користь.

Зменшення боргової залежності України стане можливим, якщо у найкоротші терміни відбудуться реальні економічні перетворення, що дадуть можливість забезпечити максимальну прозорість у використанні публічних фінансів.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали