Коли знизиться вартість кредитів в УкраїніЕфективність функціонування ринку позикового капіталу визначає рівень ділової активності в країні. Вагомий вплив на потоки кредитних ресурсів здійснює облікова ставка НБУ. На думку багатьох аналітиків облікова ставка в Україні є високою, що гальмує процеси економічного зростання.

Відомий український економіст Василь Фурман на своїй сторінці у Facebook зазначає, що "зниження облікової ставки не призведе до стійкого зростання економіки. Зростання якщо і буде, то короткочасним, і зміниться кризою. Такий досвід Україна вже переживала в минулому.

Але є дієва альтернатива – проводити послідовну політику, спрямовану на зниження інфляції, це дозволить стабілізувати очікування, відповідно знизити вартість кредитного ресурсу. Адже економічні агенти не закладатимуть високі інфляційні ризики, якщо бачитимуть результати такої політики. Така стратегія спрацювала в багатьох країнах наших сусідах (Польщі, Чехії та навіть Росії), які мають цілком прийнятні ставки по кредитах".

Нагадаємо, що висока вартість кредитних ресурсів не дозволяє суб’єктам підприємницької діяльності фінансувати процеси модернізації основного капіталу та вчасно поповнювати оборотні засоби, що негативним чином відображається на ефективності господарювання, а відтак і на податкових надходженнях до фінансових фондів держави, регіонів та територіальних громад.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали