Чим будуть займатися соціальні інспектори
В умовах постійного зростання комунальних тарифів все більшої актуальності набуває проблема надання субсидій найменш захищеним верствам населення. Однак в останній час піднімається питання про скорочення кількості громадян України, яким передбачена субсидія.


В Держбюджет 2019 року Кабмін заклав 55 млрд. грн. на виплату субсидій, що на 22% менше, ніж у 2023 році (близько 70 млрд. грн.). При цьому через підвищення тарифів розмір субсидій доведеться збільшити. Для того щоб «вкластися» в заплановану суму, уряд буде змушений скоротити кількість субсидіантів.

Головним інструментом уряду для скорочення кількості субсидіантів є їх верифікація. У такий спосіб держава має намір виявити «липових» одержувачів субсидії. Верифікацію проводитимуть за допомогою соціальних інспекторів, які будуть перевіряти, чи потребує домогосподарство субсидії чи ні. Економіст Олексій Кущ назвав цей спосіб верифікації неефективним через великий вплив людського фактора.

«Якщо у верифікації будуть задіяні «ревізори», то потрібно чекати величезної кількості конфліктів. Наприклад, почнуть вимагати хабар за нарахування субсидії. Або, якщо їм «покладуть» хорошу зарплату, будуть проявляти зайве завзяття – домагаючись позбавлення людини субсидії за, припустимо, куплений новий холодильник», – розповів Олексій Кущ.

Нагадаємо, що в останні роки в структурі сукупних видатків домогосподарств різко зросла частка витрат на оплату комунальних послуг, що негативним чином відобразилося на купівельній спроможності громадян на ринку споживчих товарів.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали