Економічний підйом Китаю уповільниться
Китайська економіка тривалий період демонструвала високі темпи соціально-економічного розвитку, що значною мірою визначало стабільність розвитку світової економіки в цілому. Особливо це проявлялося на динаміці розвитку глобальних сировинних ринків.


У Китаї заплановане найнижче зростання економіки за майже 30 років. У той же час витрати Китаю на оборону будуть збільшені. Економіка КНР на тлі торгової війни з США і високої державної заборгованості в поточному році має зрости лише на 6–6,5 відсотка. Про це оголосив прем’єр Держради Китаю Лі Кецян на відкритті щорічної сесії Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП) у вівторок, 5 березня, в Пекіні. Це найнижчі заплановані показники по розвитку економіки за останні майже 30 років.

Нагадаємо, що українська економіка внаслідок значної експортної залежності дуже чуттєва до коливань на глобальних сировинних ринках. Уповільнення темпів розвитку економіки Китаю може призвести до зменшення попиту на сировину, що призведе до згортання обсягів українського експорту і відповідно погіршення платіжного балансу, а це може викликати чергову фазу кризових явищ в національній економіці.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали