Україна повертає втрачені транзитно-логістичні перевагиКитай може прокласти логістичний коридор в ЄС через Україну. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів на міжнародному форумі "Один пояс - один шлях" в Пекіні.

"Ми пропонуємо китайським колегам спільний проектний портфель: розвиток портової інфраструктури, об'єктів альтернативної енергетики, будівництво автомобільних доріг і мостів, розвиток об'єктів залізниці та аеропортів, високі технології, співпраця в аерокосмічній сфері, переробку агропродукції", - сказав він.

Кращий підхід для подальшого формування китайського експреса в Європу, про який говорить уряд КНР, - це створення маршрутів через Україну, підкреслив С.Кубів.

За його словами, китайські фахівці провели консультації з українськими колегами щодо участі України і КНР в розвитку транскаспійського міжнародного транспортного маршруту, що забезпечує доставку вантажів з Китаю до країн ЄС.

"Україна готова запропонувати вигідні транспортні маршрути по території України для сполучення Китаю з країнами Європи, а також налагодити кооперацію між підприємствами України і Китаю з наступною реалізацією продукції на ринках ЄС. Ми також готові розвивати співпрацю з модернізації української промисловості і створювати спільні виробничі потужності. Фактично мова йде про створення основ для розвитку торгового і промислового коридору Китай-Україна-ЄС ", - заявив С.Кубів.

Ініціатива КНР "Один пояс - один шлях" з торговельно-економічного, культурного і науково-технологічного співробітництва повинна з'єднати Китай і країни Західної Європи, на що Китай планує до 2020 р інвестувати 800 млрд дол.

Також, у Мінську 26 квітня пройшли переговори операторів нафтотранспортної системи "Дружба" по відновленню роботи нафтопроводу. Про це повідомляється на сторінці "Укртранснафта" в Facebook.

У зустрічі взяв участь голова концерну "Белнефтехим" Андрій Рибаков, перший віце-президент ВАТ "Транснефть" Максим Гришанін, заступник міністра енергетики РФ Павло Сорокін, заступник гендиректора по товарно-транспортних операцій АТ "Транснефть-Дружба" Володимир Росляков, генеральний директор АТ " Укртранснафта "Микола Гавриленко, президент PERN S.А. Ігор Василевський.

Сторони обговорили пропозиції щодо можливих шляхів врегулювання ситуації, що виникла через тимчасової зупинки нафтопроводу "Дружба" і визначили технічне рішення.

Зі свого боку представники Російської Федерації зобов'язалися відновити транзит якісної нафти по нафтопроводу з 3 травня 2019 року. Отже, в першій декаді травня південний напрямок "Дружби" може відновити стабільну роботу з перекачування нафти європейським споживачам.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали