Які відсотки банки платять за гривневими вкладамиНа кінець 1-го кварталу середня вартість 12-місячних вкладів фізичних осіб в гривні знизилася на 0,8 п.п. від пікового значення і на 0,1 п.п. до 15,5% річних, якщо порівняти з початком року.

Вартість гривневих коштів бізнесу в банках в середньому знизилася на 0,8 п.п. до 13,7% річних, однак залишалася вищою, ніж в середньому за останні 3,5 року.

У січні-березні темп приросту гривневих депозитів населення відповідав торішньому (+ 3,5%), найвищі темпи зафіксовані в приватних банках (+ 7,6%).

Єдиною групою, яка нарощувала вклади бізнесу в 1-му кварталі, були державні банки: гривневі кошти росли в державних банках, крім Приватбанку (+ 10,5%), в іноземній валюті - в Приватбанку (+ 5,5%).

Гривневі кошти юридичних осіб скоротилися на 4% через сезонні чинники і проведення компаніями податкових платежів. Обсяг коштів бізнесу в банках в іноземній валюті зріс на 1,1%.

У річному обчисленні кошти фізичних осіб в банках в національній валюті зросли на 15%, що відповідає темпам попередніх двох років. У той же час доларизація вкладів фізичних осіб знизилася до 46,3%.

Українці продовжують віддавати перевагу короткостроковими вкладами на вимогу: в 1-му кварталі частка нових гривневих депозитів строком до 3 місяців склала 52,4%. Термінові гривневі вклади населення зросли на 4%.

Український журнал Економіст






Друкувати
Найбільш популярні матеріали