Нацбанк планує посилити права власників платіжних картокНаціональний банк України планує зобов'язати банки повертати на вимогу клієнтів списані шахраями кошти з платіжних карт не пізніше наступного робочого дня.

Про це йдеться в опублікованому для обговорення проекті постанови НБУ.

"Банк-емітент повинен після отримання повідомлення від користувача відновити залишок коштів на його рахунку до стану, в якому він був перед здійсненням цього переказу, не пізніше наступного робочого дня (крім випадку, коли у банку є підстави вважати дії користувача неправомірними, про що повідомлено в правоохоронні органи)", - йдеться в документі.

У той же час, власник картки сам зазнає збитків від дій шахраїв, якщо банк доведе, що до цих збитків привели його дії або бездіяльність, в тому числі розголошення інформації, що дозволяє ініціювати операції.

При цьому банк зможе не повертати клієнту 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або в даний час близько 350 грн., якщо переказ був проведений з використанням втраченої або викраденої картки або її реквізитів, а її власник повідомив про таку втрату тільки після перекладу. Зауваження та пропозиції до проекту цієї постанови НБУ приймає до 17 червня.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали