Банки будуть по-новому оцінювати потенційних позичальниківНаціональний банк України зобов'яже банки враховувати дані кредитного реєстру НБУ при оцінці кредитних ризиків. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Банки будуть застосовувати відповідні вимоги з 1 липня в тестовому режимі, а з 1 грудня - в обов'язковому порядку.

Згідно з новими правилами банк повинен буде привласнювати найгірший клас боржника-фізичної особи, якщо в кредитному реєстрі є інформація про дефолт цього боржника в інших банках.

Також банк буде знижувати клас боржника - юридичної особи за наявності в реєстрі інформації про дефолт або високу ймовірність дефолту цього боржника в інших банках.

За оцінками НБУ, ці зміни підвищать якість оцінки банками кредитного ризику. Нагадаємо, Верховна Рада в лютому 2023 прийняла закон про створення і ведення кредитного реєстру Національного банку України.

Централізований кредитний реєстр НБУ накопичує інформацію про кредитні операції позичальників, заборгованість за якими складає понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

Позичальники, щодо яких передані дані в кредитний реєстр, мають право отримувати з реєстру інформацію про себе і в разі незгоди з її змістом вимагати коригування.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали