Курс долара злетів. Що відбувається?
Подорожчання американської валюти за результатами завершальної декади травня поточного року на 80 копійок або 3% відбулося в результаті збігу декількох факторів. По-перше збільшилась гривнева ліквідність в грошовому обороті, оскільки експортери отримали відшкодування податку на додану вартість. Залишки на кореспондентських рахунках комерційних банків зросли відразу на 2,3 млрд. грн.

Разом із тим, Національний банк України вчасно справився з додатковою ліквідністю через збільшення продажу депозитних сертифікатів. І вже на вихідні залишки знизились до 47,3 млрд. грн., що забезпечило укріплення національної грошової одиниці. Тим неменше раніше Національний банк перерахував частину отриманого прибутку до державного бюджету – 47,6 млрд. грн., що збільшило залишки на єдиному казначейському рахунку з 14,8 до 36,9 млрд. грн. (рис. 1).

Курс долара злетів. Що відбувається?


Також традиційно в кінці місяця відбувається зростання попиту на валюту з боку найбільших покупців перед звітною датою. Валюту розпочинають купувати практично всі великі компанії-імпортери, в тому числі і провідні держструктури, пов’язані з імпортом енергоносіїв.

Макроекономічна статистика за 4 перших місяці 2019 року виявилась на користь американської валюти. Експорт товарів та послуг збільшився на 6,9%, водночас зростання імпорту пришвидшилось до 8,3%. В результаті, від’ємне сальдо балансу товарів та послуг збільшилось на 461 млн. до -2 746 млн. дол., паралельно доходи заробітчан зросли на 369 млн. дол., що виявилось менше зниження сальдо за товарами та послугами.

Частково виправив ситуацію фінансовий рахунок, сальдо якого покращилось на 308 млн. дол. завдяки припливу портфельних інвестицій в державні цінні папери та безпосереднього приросту прямих інвестицій. Разом із тим, сальдо фінансового рахунку виявилось дещо нижчим через збільшення виплат дивідендів. За даними НБУ, з початку поточного року і за станом на 17 травня з України виведено дивіденди на суму $ 750 млн.

Додаткову підтримку для національної грошової одиниці надали портфельні іноземні інвестори, котрі зацікавились привабливою доходністю українських облігацій державної внутрішньої позики. Лише за 30 травня портфель ОВДП нерезидентів збільшився порівняно з попереднім днем на 0,865 млрд. грн. – до 42,286 млрд. грн., і загалом з початку року він зріс в 6,7 рази (рис. 2).

Станом на початок року значення даного показника складало 6,349 млрд. грн. Завдяки притоку фінансових ресурсів за даним каналом, в країну поступає валюта, котра згодом конвертується на міжбанківському валютному ринку та дає змогу балансувати додатковий попит зі сторони імпортерів. Укріплення гривні, що відбулося в кінці поточного тижня мало в основі саме цей фактор, а також посилення монетарної політики на відкритому ринку зі сторони НБУ.

Курс долара злетів. Що відбувається?


Варто відмітити також і політичні ризики, що активізують психологічні фактори та ажіотаж на валютному ринку. В результаті, пришвидшується час оплати контрактів і у невеликих клієнтів, які не хочуть залишати свої зовнішньоекономічні оплати на останній день. На дрібних лотах зазвичай котирування вище, що в цілому піднімає статистику зростання курсу за день.

Змінилась і поведінка готівкового ринку, який також став драйвером зростання котирувань всього валютного ринку за рахунок спекулятивної гри на різниці між курсами готівкової і безготівкової валюти.

Політичні заяви на тему дефолту додатково вносили певну волатильність в хід самих торгів, а також і настрої учасників ринку в цілому. Загалом же економічні фактори показують посилення попиту на валюту імпортерами та зі сторони державних та приватних структур для виплати зовнішніх запозичень, що одночасно з флуктуацією світових сировинних ринків та уповільненням темпів економічного зростання формує основу для повзучого зростання курсу американської валюти в Україні в середньостроковій перспективі.

Василь Голян, директор Європейського аналітичного центру






Друкувати
Найбільш популярні матеріали