Світовий банк прогнозує зростання глобальної економіки на рівні 2,6%Світовий банк (СБ) прогнозує зростання світової економіки за підсумками 2019 року на рівні 2,6%, говориться в червневому огляді "Глобальні економічні перспективи" (Global Economic Prospects, GEP).

Таким чином, оцінка була погіршена з 2,9%, що очікувалася в січні.

У 2020 році СБ прогнозує глобальний економічний підйом на 2,7% проти раніше прогнозованих 2,8%. Оцінка на 2021 рік залишена на рівні 2,8%.

Темпи зростання економік країн з ринком, що формується (emerging markets) і країн, що розвиваються (developing economies) в наступному році, як очікується, стабілізуються, оскільки період фінансових труднощів в деяких країнах залишиться позаду, проте економічна динаміка залишається млявою, відзначається в повідомленні.

Перспективи економічного зростання в країнах з ринком, що формується і країнах, що розвиваються обмежуються млявою інвестиційною активністю, і ризик погіршення показників більш вагомий. Як зазначає СБ, до числа цих факторів ризику відносяться зростання торгових бар'єрів, відновлення фінансових потрясінь, а також більш різкий, ніж очікувалося, спад в економіці ряду великих країн. Негативно впливають на прогнози і структурні проблеми, які ведуть до помилкових інвестиційних рішень або дестимулюють інвестиції.

"Підвищення темпів економічного зростання - найважливіша умова скорочення масштабів бідності та поліпшення умов життя, - зазначає президент групи ВБ Девід Малпасс, слова якого наводяться в повідомленні. - В даний час економічна динаміка залишається млявою, а підвищений рівень заборгованості в країнах, що розвиваються і слабке зростання інвестицій в їх економіку не дозволяє державам реалізувати свій потенціал. Країнам настійно необхідно здійснювати істотні структурні реформи, що забезпечують поліпшення ділового клімату та залучення інвестицій. Їм також необхідно включити в число своїх першочергових завдань вдосконалення управління заборгованістю і підвищення прозорості, щоб нові запозичення сприяли зростанню економіки і інвестицій".

Очікується, що в групі країн з розвиненою економікою, особливо в єврозоні, економічне зростання в 2019 році сповільниться внаслідок скорочення експорту і інвестицій. Темпи зростання економіки США в цьому році, за прогнозами, трохи знизяться - до 2,5%, а в 2020 році сповільняться до 1,7%. В єврозоні підвищення ВВП, як очікується, буде коливатися в 2020-2021 рр. біля позначки 1,4%: слабкість торгівлі і внутрішнього попиту негативно позначаться на економічній активності, незважаючи на продовження її підтримки засобами грошово-кредитної політики.

У державах з ринком, що формується і країнах, що розвиваються темпи економічного зростання, за оцінкою СБ, в 2019 році будуть перебувати на найнижчому рівні за чотири роки - 4%, а в 2020 році зміцніють до 4,6%. В даний час економіка ряду держав долає наслідки фінансових потрясінь і політичної невизначеності. Очікується, що негативний вплив цих факторів зійде нанівець, а збільшення світової торгівлі (яке в 2019 році, як очікується, буде найслабкішим за десятиліття) в певній мірі відновиться.

Всесвітній банк погіршив прогнози збільшення обсягів світової торгівлі на найближчий час: в поточному році до 2,6% з 3,6%, в наступному році - до 3,1% з 3,5%, в 2020 році - до 3,2% з 3,4%.

Нафта, за оцінками аналітиків СБ, в 2019 році може подешевшати на 3,4%, в 2020 році - на 1,5%.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали