Мінфін збільшує терміни погашення державних облігаційМіністерство фінансів України 11 червня здійснило дебютне розміщення 6-річних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на 3,42 млрд грн під 15,85% річних, понад половину яких придбали нерезиденти, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Чергова перемога! 6-річний інструмент під 15,85%! ... Більшість (покупців - Ред.) - нерезиденти", - написала вона на своїй сторінці в Facebook з road show, яке на цьому тижні команда Мінфіну проводить для розміщення нового випуску єврооблігацій.

"Поки ми завершуємо зустрічі з інвесторами в Лондоні про 7-річні євробонди в євро і готуємося до рейсу до Франкфурта, команда Мінфіну паралельно на внутрішньому ринку виконує нашу стратегію управління боргом на три роки", - зазначила глава Мінфіну.

В цілому на аукціонах ОВДП у вівторок Мінфіну вдалося залучити 6,59 млрд грн, з яких ще 1,38 млрд грн принесло розміщення 2-річних паперів, 0,75 млрд грн - річних і по 0,46 млрд грн - 3-міс. і 6-міс. ОВДП.

Мінфіну в порівнянні з аукціонами тиждень тому вдалося трохи знизити ставку розміщення 6-міс. і річних паперів - відповідно з 18,5% до 18,39% річних і з 18,5% до 18,45% річних. Для цього продавець відмовився від додаткового попиту в обсязі близько 600 млн грн. Ставка по 3-міс. і 2-річними паперами залишилася на колишньому рівні - відповідно 18% і 17,95% річних.

Крім того відомство відмовилося продати 6-річні ОВДП за трьома заявками сумарно на 200 млн грн, в яких ставки доходили до 16% річних.

Що стосується доларових паперів, ставка по ним залишилася на рівні 7,25% річних, а обсяг розміщення впав до 4,4 млн грн.

"Мінфін поступово рухається в бік збільшення термінів погашення державних облігацій, подовжуючи терміни звернення до 2, 3, 5 і 6-річних ОВДП у гривні, тим самим збільшуючи частку державного боргу в національній валюті, що передбачено Середньостроковій стратегією управління держборгом на 2019-2022 роки", - йдеться в коментарі міністерства на його сайті за підсумками аукціонів.

Успіх аукціонів 11 червня Мінфін також пояснює приєднанням до мережі міжнародного депозитарію цінних паперів Clearstream, що відкрило більше можливостей для залучення глобальних інвесторів в ОВДП в національній валюті з одночасним подовженням термінів їх обігу.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали