Споживче кредитування в Україні стрімко зростаєСпоживче кредитування в Україні продовжує стрімке зростання. Одночасно в країні фіксуються високі темпи зростання реальних доходів населення і бізнесу.

Про це йдеться в представленому Національним банком України Звіті про фінансову стабільність за червень 2019 року.

"Споживче кредитування далі стрімко зростає: темп приросту незабезпечених гривневих кредитів домогосподарствам на поточні цілі перевищує 30% г / г вісім кварталів поспіль. Сегмент зберігає високий потенціал розвитку: боргове навантаження на сектор домогосподарств в цілому невисоке, трохи менше, ніж 10% річного доходу, хоча рівень закредитованості населення з низькими доходами значно вище.

Як вважають в НБУ, зростанню споживчого кредитування сприяють високі темпи зростання фінансового стану домогосподарств і бізнесу.

"Фінансовий стан домогосподарств і бізнесу поліпшується. Високі темпи зростання реальних доходів населення зберігаються третій рік поспіль. Поліпшення споживчих настроїв в поєднанні з високими доходами стимулюють населення брати більше кредитів", - говориться в звіті.

За даними НБУ, доходи компаній також динамічно зростають, рентабельність нормалізувалася після різкого відновлення після кризи, а боргове навантаження залишається в основному на прийнятному рівні.

"В цілому підприємства все чіткіше декларують наміри більше займати на фінансування інвестицій в основний і оборотний капітал. Тим часом банки стверджують, що готові збільшувати обсяги корпоративного кредитування", - наголошується в документі.

У той же час, в НБУ вказують на ризики, пов'язані з ростом кредитування.

"Споживче кредитування високоприбуткове. Це робить його дуже привабливим для банків, однак вони повинні належним чином враховувати і пов'язані з ним ризики. Проведений НБУ аналіз сегмента споживчого кредитування показав, що в поточних макроекономічних умовах більшість банків адекватно оцінює рівень втрат від кредитного ризику по таких позиках і має відповідний рівень резервів", - йдеться в звіті.

Однак розрахункові значення ймовірних втрат у разі кризи, на думку НБУ, в основному занадто оптимістичні.

"Для оцінки необхідних резервів банки використовують моделі, які не чутливі до різкого погіршення макроекономічних показників. Тому якщо реалізується несприятливий сценарій, банки можуть не сформувати належні резерви на випередження. Щоб уникнути цього, в майбутньому НБУ може підвищити вагу ризику за незабезпеченими споживчими кредитами. Це потрібно, щоб фінустанови мали достатній запас капіталу для поглинання потенційних збитків від цього сегмента на випадок кризових явищ", - попереджають в НБУ.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали