Роботизація і штучний інтелект допоможуть підвищити ВВПНедавнє дослідження, яке провели в Оксфордському університеті, показало, що 45% всіх сьогоднішніх професій протягом наступних 10 років зникнуть або будуть максимально автоматизовані, пише газета "Сегодня".

У цей список потрапили касири, листоноші, водії, банківські працівники та багато інших.

Дійсно, зараз з'являються автомобілі, які спокійно їздять без водіїв, обслуговування на касах в деяких маркетах проводиться в автоматичному режимі, а більшість функцій банківських працівників може замінити звичайна програма в телефоні.

Вчені припускають, що найбільше автоматизації схильні низькооплачувані професії, а найменше ризику піддаються фахівці з науковими ступенями (наприклад, інженери, фізики, лікарі тощо). За даними McKinsey Global Institute, в подальшому роботи зможуть досконало виконувати близько однієї третини завдань, включених в 60% професій.

У підрахунках McKinsey Global Institute інформується, що через автоматизацію до 2030 р без роботи можуть залишитися до 800 млн людей по всьому світу. Відзначається, що автоматизація найбільше торкнеться Китай - там під загрозою більше 200 млн осіб, тобто 16% робочої сили. На другому місці Індія (близько 150 млн чоловік, 9% робочої сили), на третьому опинилися США (близько 50 млн чоловік, майже 25% робочої сили).

Причому в зоні ризику в першу чергу виявляться машинні оператори, працівники фаст-фуду, співробітники бек-офісів і ті фахівці, які займаються кредитуванням.

Експерти на торішньому українському бізнес-форумі SAP підтверджували ці теорії і додавали, що роботизація і розвиток штучного інтелекту допоможуть підвищити світовий ВВП і принесуть відчутний дохід світовій економіці.

"До 2030 р ВВП в усьому світі зросте на 14% за рахунок штучного інтелекту. Це 15 трлн дол., що дорівнює загальному ВВП Китаю та Індії", - наводив цифри Симон Калужа, керуючий директор SAP в Центральній і Східній Європі.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали