Ризики для відновлення світової економіки у 2013 році зберігаютьсяВ даний час світова економіка не в змозі підтримувати впевнене відновлення і в будь-який момент може дати черговий збій. Про це свідчать дані спільного дослідження газети Financial Times і інституту Брукінгса (США), повідомляє finmarket.ru

Як відзначає FT, незважаючи на стійкість фінансових ринків і повернення впевненості до бізнесменів і споживачів у країнах, що розвиваються, загальні показники зростання слабо змінилися з середини 2011 року, а сигнали посилення підйому постійно змінюються слабкими статданими і новими потрясіннями в Єврозоні.

Індекс TIGER (Tracking Indices for the Global Economic Recovery), що розраховується спільно FT і інститутом Брукінгса, показав, що світова економіка "не в змозі відірватися від землі і ризикує увійти в штопор", вважає професор Есвар Прасад з інституту Брукінгса.

При розрахунку індексу TIGER враховуються економічна активність в безлічі країн світу, операції у світовому фінансовому секторі, індикатори довіри споживачів і підприємців. Всі ці показники обробляються складною статистичною програмою, яка враховує не тільки абсолютні величини, але і динаміку їх змін.

Черговий індекс TIGER показує, що економічне видужання світової економіки як і раніше під великим питанням - і це незважаючи на всі ті зусилля, які здійснюють центральні банки всього світу в надії посилити попит.

Як сказав Е.Прасад, найкраще, що можна сказати про слабкі темпи економічної активності, це що в ряді ключових економік падіння досягнуло дна.

У порівнянні з багатьма розвиненими країнами, де спостерігається слабка і продовжується погіршується динаміка, США демонструють непогані результати. Однак навіть у США, найбільшій економіці світу, індикатори активності в реальному секторі та довіри до економіки залишаються істотно нижчими звичних для періодів відновлення рівнів.

Макропоказники Єврозони поліпшуються, особливо в периферійних країнах, хоча індекси зростання залишаються на низьких позначках.

"Зараз мало причин очікувати поліпшення імпульсу до зростання в цих країнах, де ВВП продовжує скорочуватися", - вважає Е.Прасад.

У багатьох країнах з економікою, що розвивається продовжиться ослаблення росту, що спостерігалося в минулому році, що пов'язано із загальною слабкістю світової економіки, сказав експерт.






Друкувати